Izlandon egy új aszfaltút építését tervezi a kormányzat, Rejkjavikból személyautóval könnyen elérhetővé szeretnék tenni az Alftanes félsziget csúcsát. Azonban a Friends of Lava nevű szervezet megtámadta az építési engedélyt, és egészen a Legfelsőbb Bíróságig ment az ügy, amely elhalasztotta a beruházás megvalósítását mindaddig, amíg ki nem vizsgálják a kifogásolt problémát.

Ez pedig elhúzódhat egy darabig, mivel arról van szó, hogy az út építése megbolygathatja a helyiek hite szerint a sziklákban élő elfek nyugalmát. Egy nemrég elvégzett közvélemény-kutatás szerint egyébként az izlandiak 62 százaléka hisz abban, hogy lehetséges az elfek létezése. Egészen pontosan azt is megjelölték a fellebbezésben, hogy a tervezett útvonal az elfek egyik templomának elpusztításával is jár. A bírósági döntésig egyébként a Friends of Lava több alkalommal is több száz fős tömeget gyűjtött össze az útépítés megkezdésének megakadályozására.

Izlandon egyébként rendszeres, hogy az elfekre – a helyiek által Huldufolk-nak, azaz Rejtett népnek nevezett – lényekre hivatkozva akadályoznak meg egy-egy beruházást a helyi lakosok. Ezen sokak szerint egyébként nincs semmi meglepő, hiszen ahogy elf-fel se találkozott még senki, úgy a keresztények által dicsőített istent se látták még soha.

Az Autó-Motor ott van a Facebookon is! Klikkelj ide, és lájkolj minket a legérdekesebb hírekért és a lappal kapcsolatos friss infókért!