Amennyiben elsőként ér a helyszínre, azonnal kapcsolja be a vészvillogókat, illetve helyezze el az elakadásjelző háromszöget a szembejövőknek. Tájékozódjon a sérültek számáról, azok állapotáról, a saját testi épségét és a sérülte(ke)t fenyegető veszélyekről (például robbanásveszély, leszakadt elektromos vezeték, gépjárműbe beszorult sérült, nagy forgalom…). Ha van tűzoltó készüléke, továbbá robusztus vágóeszköze, vegye magához a mentődobozzal együtt.
Ha egynél több sérültet, vagy egy emberen több sérülést fedez fel, a legsúlyosabb állapotúval kezdjen el foglalkozni. Ám ha látszólag egyformán súlyos sérültek ellátásáról kell gondoskodnia, kezdje azzal, akit az elsősegélynyújtás után magára lehet hagyni! Igyekezzen felidézni az elsősegélynyújtás alapjait: vérzés elállítása, stabil oldalfekvés, mesterséges légzés, szívmasszázs, valószínűsíthető gerincsérülés esetén a mozdulatlanság biztosítása. Mielőtt hozzálát az ápoláshoz, kérdezze ki a beteget, hol fáj, mit érez. Amennyiben akad segítsége, egyikük haladéktalanul értesítse a mentőszolgálatot az ingyenesen hívható 104-es, avagy a 112-es segélyhívó számokon. Ha nincs segítőtárs, a mentőket az elsősegélynyújtást követően hívja!
A diszpécserrel közölni kell, hogy mi történt pontosan, hol történt pontosan, mennyi sérült van és milyen az állapotuk, milyen egyéb segítségre van szükség.
Ezt követően a rendőrséget hívja, de ha nagy a baj, inkább menjen vissza a sérültekhez, a mentőszolgálat ügyeletese megteszi a további szükséges lépéseket.