Az utolsó simításokat végezték csütörtök délután a RepTár legújabb gépén, amely mától nézhető meg egészben a repülőmúzeum udvarán
Fotó: Nagy Balázs

A Li-2T katonai szállítógépet két részletben, november tizedikén és tizenegyedikén az esti órákban szállították át a szolnoki Repülőmúzeum területéről új helyére, a RepTár udvarára.
–A Li-2T, vagyis a „Teve” felújítása jövő év tavaszán kezdődik, ám addig is érdemes megtekinteni, hiszen jelenleg a gép teljes korlenyomata látható rajta – tájékoztatta hírportálunkat Marsi Gabriella, a RepTár marketing igazgatója.

Az Li-2 típusnevet 1942-ben kapta meg az amerikai Douglas gyár licence által gyártott DC-3-nak nevezett alsószárnyas, kétmotoros repülőgép, melynek gyártási jogát 1936-ban szerezte meg a Szovjetunió. A II. világháborúban katonai feladatokra használták, többek között desszant egységek szállítására, utánpótlások célba juttatására.

A háború után a szocialista országok többsége rendszerbe állította a Li-2-ket, Magyarországon összesen harmincegy darab ilyen gép volt. Hazánkban először a Magyar-Szovjet Légiforgalmi Rt. indította el az elsőket utasszállítóként, tizenöt éven keresztül voltak megbízható gépei a magyar polgári légi forgalomnak. Az utolsó Li-2-est a MALÉV flotta búcsúztatta el 1961-ben. A katonaság is újra alkalmazta ezt a típust, a Magyar Néphadseregben 1949-ben rendszeresítették, és „Tevé”-nek nevezték el.

A RepTárban kiállított Li-2T-t is a Magyar Néphadsereg alkalmazta 1952-57 között, majd 1957-ben a MALÉV gépparkjába került. Selejtezését követően a pécsi vidámparkban állították ki, ahonnan a Szolnoki Repülőmúzeumba szállították 2006-ban. Szolnokon visszakapta eredeti katonai zöld festését és a 301-es oldalszámát.