A hatalmas kikötői robbanást követően a koronavírus járvány se szegte kedvét az EV Electra (nem keverendő a Tata Motors által alapított Electra EV-vel) nevű cégnek, amely most bemutatta Libanon első villanyautóját, amelyet Quds márka- és Rise típusnéven akarnak már jövőre forgalmazni. Működőképes prototípusról van szó, de annak műszaki tartalmáról vajmi kevés ismert. Amit tudunk, hogy az első prototípust még az oroszországi Tagaz csődtömegből Franciaországba átmenekített MPM Motors építette meg, idő közben a francia cég is becsődölt, a Quds Rise pedig teljesen átalakult egy év alatt.

Amíg az MPM által épített autó ötajtós volt, és első kerekeit hajtotta a PSA-tól származó 136 lóerős villanymotor, 42 kWh kapacitású akkumulátort kapott, addig a most bemutatott Quds Rise már kétajtós karosszériával rendelkezik, hátsó kerekeit hajtja egy 160 lóerős villanymotor, és 50 kWh-s az akkumulátora. Ez a teljesítmény egyébként 5 másodperc körüli 0-100 km/óra gyorsulást és 165 km/órás csúcssebességet tesz lehetővé, a hatótávolság pedig (nem tudjuk, melyik szabvány szerint) 450 km.

Az EV Electra egyébként hamar ki akarja építeni majd a teljes kínálatát, amiben a 25 ezer eurós Quds Rise mellett egy luxuslimuzin, egy másik sportkocsi és egy retrós részletekkel megáldott, kifejezetten taxinak készített villanyautó is szerepel. Kérdés, sikerül-e évi 10 ezer vásárlót szerezni egy villanymotoros sportkocsinak egy olyan régióban, ahol jelenleg a luxuskiadásoknál nagyobb problémái is vannak az embereknek.