A Narex mentőcsapat tevékenysége során felismerte, hogy a mentéskor nem elég csak a sérült versenyzőt, vagy autóvezetőt kimenteni a kocsiból, hanem a rászorultat a lehető leggyorsabban elsősegélyben is kell részesíteni. Ez azért is szükséges, mert nem mindig van a közelben kórház, ahol a balesetet szenvedett intenzív segítséget kaphatna.

Éppen ezért, ennek érdekében a csapat egyik autóját átalakították mentőautónak és a választás egy Tatra 613-as szériakocsira esett. Ebben ugyan minden átalakítás nélkül nem lehet befektetni egy sérültet, de az egykori versenyző és versenykocsi-konstruktőr, Václáv Král megtervezte a típus mentőautó-változatát. A kivitelezéshez a prágai Avia gyár és az AMK, az üzem autós-motoros klubja is hozzájárult. Négy hónapi munka eredménye lett a képeken látható érdekes jármű. A kivitelezésben még jó néhány üzem kollektívája is részt vett, így például a Ricany szövetkezet dolgozói, akik a kocsi kárpitozását készítették el, de segédkezett a prágai mentőszolgálat és a tűzoltóság is.

A Tatra 613-as motorja hátul van, ennek következtében a mentőágy igen magasra került. S emiatt kellett a tetőt jelentősen megmagasítani. A kocsi belső szabad magassága így 167 cm lett. Az aerodinamikailag formatervezett kocsitető acélból készült. A hordágy hossza 210 centiméter. Egy sofőr és két orvos tud elhelyezkedni a kocsiban, közülük egyikük a sebesültnél tartózkodhat.

Az autót ellátták az elsősegélyhez szükséges összes felszereléssel.  Szokványos berendezésen kívül a kocsiban újraélesztő készülék is található. Mivel gyors járműről van szó (végsebessége eléri a 190 km/órát), az egész autót belülről csőkerettel merevítették ki. Annak érdekében, hogy a kocsi kanyarstabilitása javuljon, a lengéscsillapítók keményebbek, erősebbek, mint a szériakocsié.

További tervek:

A Narex csapatnak jelenleg 24 tagja van, többségében egykori versenyző, akiket speciálisan mentésre és autótüzek oltására képeztek ki. A nyári időszakban a Prága környéki autópályákon teljesítenek szolgálatot. Eddig már több ízben oltottak el lángoló kocsikban tüzet. Tevékenységük egyedüli a szocialista országokban. Nemrég Ausztriába kaptak meghívást egy autóversenyen való részvételre, de jelen vannak a Béke és Barátság Kupa összes viadalán. A közeljövőben már négy ilyen mentőkocsi segíti majd a csoport tevékenységét. És remélhetőleg minél kevesebb közbeavatkozást igényelve.

Stano Cvengros

Az Autó-Motor ott van a Facebookon is! Klikkelj ide, és lájkolj minket a legérdekesebb hírekért és a lappal kapcsolatos friss infókért!