Mint köztudott, ősszel és télen a közúti közlekedést befolyásoló időjárási, látási és az útviszonyok egyaránt kedvezőtlenül változnak. Ebben az időszakban sajnálatos módon sok gyalogost ütnek el a közutakon. Ezen balesetek többségében a gyalogos vétlen résztvevőként sérül meg. Nagy számban fordulnak elő olyan esetek, amelyek a kijelölt gyalogos-átkelőhelyeken történnek annak ellenére, hogy ez a helyszín közúti jelzőtáblával jelezve van és útburkolati jellel fel van festve. Ezekben az esetekben a gépjárművezetők nem biztosítanak részükre áthaladási elsőbbséget – tájékoztatta portálunkat Kovács Nikoletta rendőrségi sajtóreferens.

Közölte azt is: a fenti balesetek mellett lényegesen kisebb számban, de előfordulnak olyan esetek is, amikor a gyalogos idézi elő a közúti közlekedési balesetet azzal, hogy óvatlanul, hirtelen lép az úttestre féktávolságon belül.
A rendőrség ezért a következőket kéri a gépkocsivezetőktől: Vezessenek körültekintőbben, óvatosabban és lassabban. Tartsák mindig tisztán a gépjármű fényszóróit, világító eszközeit, valamint szélvédőit és cseréljék le az elöregedett ablaktörlő lapátot. A belső párásodás megszüntetése nélkül soha ne induljon útnak. Számoljon mindig azzal, hogy a jármű féktávolsága a hőmérséklet, a leesett csapadék és az útviszonyok függvényében akár jelentős mértékben is megnőhet. Télen legyen türelmesebb az úttesten lassabban haladó gyalogosokkal szemben, biztosítsa biztonságos átkelésüket, és véletlenül se próbáljon meg az előtte áthaladó gyalogos mögött közvetlenül áthaladni.

Felhívták a figyelmet, hogy a gyerekek, valamint a többnyire lassabban, bizonytalanabbul haladó idősebbek különös odafigyelést igényelnek.
A fokozott óvatosságra különösen nagy szükség van a nagyobb belterületi csomópontoknál, a bevásárlóközpontok, vasúti és autóbusz pályaudvarok környezetében, a gyalogos-átkelőhelyek megközelítése során, valamint a gyermekek, a fiatalok és az idősek által látogatott intézmények közelében.
Fentiekre való tekintettel a Heves Megyei Baleset-megelőzési Bizottság gyalogos közlekedésbiztonsági kampányt indított. Ennek lényege, hogy az egri rendőrök az Eszterházy Károly Egyetem női kézilabdacsapat tagjaival közösen néhány alkalommal reggelente megjelennek majd egy-egy kijelölt gyalogos-átkelőhelyénél, ahol felhívják az arra közlekedők figyelmét, hogy óvják a gyalogosokat azzal, hogy fokozott óvatossággal közelítik meg ezeket a helyeket és biztosítják részükre az áthaladási elsőbbséget.

Borítókép: Tóthpál Zoltán

Az Autó-Motor ott van a Facebookon is! Klikkelj ide, és lájkolj minket a legérdekesebb hírekért és a lappal kapcsolatos friss infókért!