Onkar S. Kanwar, az Apollo Tyres elnök-vezérigazgatója a tegnapi ünnepségen elmondta, hogy India a világ negyedik legnagyobb, s az egyik leggyorsabb ütemben fejlődő gazdasága. Az üzem építése mérföldkő a vállalat életében, hiszen ez az első, Indián kívüli zöldmezős beruházásuk, egyben pedig a tavalyi év legnagyobb zöldmezős fejlesztése Magyarországon.
– A gyárban évente 5,5 millió személyautó-abroncs és 675 ezer teherautó-, illetve autóbuszabroncs készül majd. A gyár 975, zömében helybéli, környékbeli embernek biztosít majd munkát, de ezen kívül közvetve is teremt munkahelyeket – ismertette a beruházás legfontosabb adatait a társaság elnöke.

Fotó: Berán Dániel Fotó: Berán Dániel

Onkar S. Kanwar beszédében arra is kitért, hogy a cég a társadalmi felelősségvállalás programjában megvizsgálja, hogyan segíthetné a környéket. Akár környezetvédelmi, akár oktatási, munkaerő-továbbképzési projektekben is szívesen részt vennének. A további tervekről elárulta, hogy a gyár két év múlva termel majd, az azt követő öt esztendő folyamán megfontolják, milyen bővítésekre van szükség. Hosszabb távon persze céljuk az, hogy a gyöngyöshalászi legyen Európa legnagyobb gumiabroncs-gyára. Ami biztos, hogy a legmodernebb technológiával szerelik föl. Mint mondta, minden adott a sikerhez: van jól képzett munkaerő, megfelelő infrastruktúra és kormányzati támogatás.

Neeraj Kanwar, az Apollo Tyres alelnöke, ügyvezetője kiemelte, bíznak a hosszú távú együttműködésben. A környéken jól képzett munkaerőt találtak, nyolc középiskola közel száz végzős szakemberével már szerződést is kötöttek. Az ő gyakorlati képzésük Indiában és Hollandiában, majd Magyarországon zajlik majd. A mérnökökre is számítanak, akár a hollandiai fejlesztő központban is. Az Apollo Indiában és Hollandiában is a legkedveltebb munkaadók közé tartozik.

Hangsúlyozta: az Apollo összes gyára megfelel a szigorú európai környezetvédelmi normáknak. Csökkentik a szén-dioxid kibocsátást is. Azon lesznek, hogy a borvidék érintetlen, Heves megye pedig Magyarország zöld szíve maradjon. Szeretnének hozzájárulni az életminőség javításához, a régió fejlődéséhez. Kifejtette: Magyarország legmagasabb pontja, a Kékestető a közelben található, a vállalat számára a gyöngyöshalászi gyár lesz a Kékes.

– Ez lesz a társaság legmodernebb egysége, teljesen automatizált a gyártási folyamat. Rendelkezünk 80 hektár területtel, elégedettek vagyunk az önkormányzattal. Együttműködünk a helyi főiskolával és nyolc középiskolával, jó a képzés minősége. Számítunk magyarországi beszállítókra – közölte Neeraj Kanwar.

Az alapkő-letételi ünnepségen részt vett Orbán Viktor miniszterelnök is. Az óriás-beruházást a kormány 30 milliárd forinttal támogatja. A kormányfő beszédében kitért arra: a jövő a modern technológiában rejlik. Magyarország a kommunizmus négy évtizede alatt nem fért hozzá ehhez, a felzárkózás pedig elképzelhetetlen a befektetők nélkül. Az is fontos, hogy a beruházó ne csak a pénzt, a hasznot tartsa szem előtt, hanem hosszú távra is tervezzen, ügyeljen az értékekre és barátként viselkedjen. Szerinte az Apollo bátorító jel lehet hazánk számára is.

A miniszterelnök közölte: 2010-ben a görögökhöz hasonlóan csőd fenyegette az országot, mostanra már olyan távoli országokban is felfigyeltek ránk, mint India. A GDP növekedésének üteme az egyik legmagasabb az unióban, a munkanélküliséget 3 százalék alá szeretné csökkenteni a kormányzat. Ám, hogy versenyképesek legyünk, át kell alakítani az oktatást. Jelenleg gyenge a kapcsolat a gazdaság és a képzés között. Közelíteni kell ezeket, ám az oktatást nem szabad teljesen a gazdaság alá rendelni. Örömét fejezte ki, hogy az Apollo felvette már a kapcsolatot a környező középiskolákkal, ez garancia lehet, hogy a gyerekek kézzelfogható tudáshoz jussanak, jó, s megfizetett fiatalemberek legyenek.

Másfél év múlva még jobban örülnek majd

Pásztor János, Gyöngyöshalász polgármestere láthatóan nagyon örült, hogy végre letették a gyár alapkövét, de, mint mondta, ugyanilyen nagyon várja, hogy eljöjjön a pillanat, amikor az üzemet avatják, s megkezdje a termelést. Az Apollo újonnan fölvett dolgozói között van már egyébként egy gyöngyöshalászi is, igaz, nem a most szerződtetett fiatalok között, hanem pénzügyi területen. A polgármester lapunknak elmondta, vannak még nyitott kérdések a helyi adókat illetően, illetve a korábbi földtulajdonosok pere is zajlik, az ügyben új szakértőt rendelt ki a bíróság, hogy megállapítsák, mennyit kaphatnak kisajátított területeikért.

Orbán Viktor megjegyezte, hogy 975 családnak lesz biztos a kenyere. Szerinte ennyi munkahely, ha Indiában nem is, de itt nagyon soknak számít. A térség legnagyobb beruházása új kaput nyit a világra,  újabb befektetőket hozhat az országba. Felelevenítette, hogy a híres indiai költő, Tagore Balatonfüreden hársfát ültetett, s ez a hindu hagyományok szerint azt jelenti, az ültető ember látja a hársfa meglombosodását. Bízik abban, hogy az alapkövet letévők is látni fogják a gyár sikerét. Az alapkő-letételi ünnepségen hindu rituálé szerint kókuszdiót is törtek, ez szokás Indiában az építkezés elkezdésekor, hiszen megsemmisíti a káros erőket.

Az Autó-Motor ott van a Facebookon is! Klikkelj ide, és lájkolj minket a legérdekesebb hírekért és a lappal kapcsolatos friss infókért!