A koronavírus járvány terjedése, és a kockázatok csökkentése miatt Kecskeméten, Győrben és Esztergomban is leállnak a gyárak.

A Magyar Suzuki Zrt. közleménye szerint, a munkatársaik egészségének és biztonságának védelme érdekében 2020. március 23-tól április 3-ig az esztergomi gyártás leállítása mellett döntöttek.

Hasonló a helyzet Kecskeméten is. A Daimler ugyanis kedden azt a döntést hozta, hogy egyelőre két hétre megszakítja a gyártást európai telephelyeinek nagy részén, illetve a munkát egyes adminisztratív területeken. Ez a döntés a kecskeméti Mercedes-Benz gyárat is érinti, amely legkésőbb hétfőtől, előre láthatólag két hétre megszakítja a munkát.

Az Audi Hungaria Zrt. győri gyárában a tervek szerint hétfőtől áll le a termelés.

A most meghozott intézkedések esetleges meghosszabbítása a helyzet további alakulásától függ.

Európa többi részén is hasonlóan reagáltak az autógyárak. A Volkswagen-csoport európai üzemei csütörtöktől várhatóan tíz napra leállnak. A Toyota legtöbb európai gyártóüzemében is határozatlan időre felfüggesztik a termelést, valamint a Ford is arról adott hírt, hogy ideiglenesen felfüggeszti a jármű- és motorgyártást a kontinentális európai üzemeiben.