Búcsúzik az Egyesült Államokban a helyben gyártott Volkswagen Passat, a kifejezetten az észak-amerikai piac igényei szerint az MQB alapra felépített szedán (nagyobb az európai testvérmodellnél) Limited Edition kiviteléből 1973 példányt készítenek – ezzel a típus európai bemutatkozására utalnak.

A limitált szérián belül is fontosak a darabszámok, az Aurora Red külsővel/Titan fekete belső kombinációból 411 darabot – ez az eredeti Passat modellkódja –, a Racing Green külső/Mauro barna belső kombinációból 423 darabot – ez a chattanoogai üzem irányítószáma –, a Pure White külső/Mauro barna belső kombinációból 524 darabot – ezzel a chattanoogai üzem ünnepélyes megnyitására utalnak, ami 2011. május 24-én volt –, a Platinum Grey külső/Titan fekete kombinációból 615 darabot – ehhez tartozik a legerőltetettebb magyarázat, miszerint 6 generációnyi autót importáltak, 1 generációt gyártottak helyben, és a kerekítés szabályai szerint öt évtizedig forgalmazták a típust az USA-ban.

A VW Passat búcsúzó szériája 18 colos krómozott felniket kap fekete tükörházakkal, az utastérben az első ülések bőrkárpitján cetliket helyeznek el, amelyek egyik oldalán a “1 of 1973”, a másikon a “Chattanooga 2011” felirat olvasható. Az első generációs Passat egyébként Dasher néven volt megvásárolható az USA-ban, a második generációtól kezdve a Quantum nevet használták egészen 1990-ig, amikor ott is átvették a Passat nevet.

Amíg az Egyesült Államokban 48 év után temetik a Passat típust, Kínában épp bővítik a választékot. Pár hónappal ezelőtt debütált a kínai piac igényeire szabott, az MQB alapra felépített, de az európainál szintén tágasabb szedán felfrissített kivitele, amely akár gyémántmintás hűtőráccsal is elérhető lett, most pedig elérhetővé tették a sportos külsőt. Ennél nagyobb légbeömlőket alakítottak ki az első lökhárítón, és a hátsó lökhárító kialakítását is módosították. Műszakilag nincs változás, a sportos Passat is ugyanazokkal a motorokkal (1,4 turbó 150 LE, 2,0 liter turbó 186 vagy 220 LE) választható, mint a normál kivitel, itt viszont nem kérhető a 218 lóerő rendszerteljesítményű plug-in hibrid hajtás.