Az elektromos járművek piacán új mérföldkőnek számító, hazánkban továbbra is SsangYong márkanév alatt értékesített Torres EVX nemcsak egy újabb elektromos SUV, hanem egy teljesen új megközelítés az autózásban, amely egyesíti az erőt, a stílust és a fenntarthatóságot. A Torres EVX a SsangYong gyártója, a KG Mobility „Powered by Toughness” dizájn-filozófiáját testesíti meg, amely merész karaktervonalakkal és erőteljes részletekkel emeli ki a jármű egyedi személyiségét.

Elektromos hajtáslánc: hatékonyság és teljesítmény
A KGM úttörő szellemiségét tükrözve a SsangYong Torres EVX egyedülálló kombinációját kínálja a tisztán elektromos hajtáslánc előnyeinek, valamint egy valódi SUV minden területen helytálló képességeinek és robusztusságának. A dél-koreai SUV specialista által kifejlesztett modell nem csupán a városi utakon bizonyít, de akkor is megállja a helyét, ha szabadidős aktivitásunk során le kell térni az útról, köszönhetően a magas teljesítményű elektromos motorjának és kiváló menetképességeinek.
A Torres EVX hajtásláncának középpontjában egy innovatív, lítium-vas-foszfát (LFP) akkumulátor áll, amely kivételes biztonságot és hosszú élettartamot garantál. A hosszú távú stratégiai együttműködés keretében felhasznált BYD blade technológiájú akkumulátor lehetővé teszi, hogy a jármű több mint 462 kilométeres WLTP szerinti hatótávolságot érjen el egyetlen töltéssel, így ideális választás mindennapi használathoz és hosszabb utazásokhoz egyaránt. A 152,2 kW-os elektromos motor 339Nm nyomatékot szabadít fel, biztosítva az agilis és gyors városi közlekedést.

Az innováció és kényelem új dimenziói
Az új Torres EVX egyesíti a legmodernebb technológiát és kényelmi funkciókat, hogy a vezetés minden pillanata felejthetetlen élmény legyen. A koreai SUV specialista gondos figyelmet fordított a belső tér kialakítására és a felhasználói élményre is. A jármű ergonomikus műszerfala és a két 12,3 colos digitális kijelző minden szükséges információt könnyedén elérhetővé tesz a vezető számára, miközben a tágas utastér és a csúcstechnológiájú kényelmi funkciók garantálják az utazás élvezetét minden utas számára. A nagyvonalú térkínálatnak köszönhetően a Torres EVX ideális társ a szabadidős tevékenységekhez, valamint tágas utastere a kalandokhoz szükséges felszerelések szállítására is alkalmas. Az alaphelyzetben 703 literes csomagtartó tökéletes társ kempingezéshez vagy akár hosszabb kirándulásokhoz, míg a kétirányú töltést biztosító V2L (Vehicle-to-Load) csatlakozóval a szabadban is kényelmesen használhatjuk elektromos eszközeinket.

Előtérben a biztonság és megbízhatóság
Az első teljességgel elektromos SsangYong SUV nem ismer kompromisszumot a biztonság terén, ezért előremutató biztonsági funkcióival új szintre emeli utasai védelmét. A jármű önhordó karosszériájának beépített ütközési energiaelnyelő zónái és ajtóoldali ütközési gerendák biztosítják a legmagasabb szintű oldalirányú védelmet. Továbbá nyolc légzsákkal van felszerelve, beleértve az ülés középső légzsákokat és a vezető térd légzsákját, amelyek az utasbiztonság új generációját képviselik.
A Torres EVX nem áll meg a passzív biztonsági rendszereknél; az autó az aktív biztonsági technológiák legújabb innovációit is magában foglalja. A fejlett vezetői asszisztens rendszerek (ADAS) közé tartozik az intelligens adaptív tempomat (IACC), amely radarok és érzékelők segítségével folyamatosan figyeli a jármű környezetét, segítve ezzel a vezetőt az úton maradásban és az ütközések elkerülésében. Az automata vészfékezési (AEB) funkció különböző forgalmi helyzetekre reagálva – például kereszteződésekben és hirtelen feltűnő akadályok esetén – képes önállóan fékezésbe kezdeni, csökkentve ezzel a balesetek kockázatát. Az új vészhelyzeti sávtartó (ELK) is figyelemre méltó, amely aktívan segíti a járművet abban, hogy megőrizze sávját, valamint automatikusan korrigál, ha a jármű elkezd letérni az útról. A holttér-figyelés (BSD), a hátsó keresztforgalmi riasztás (RCTA), és a hátulról érkező ütközés figyelmeztetés (RCW) mind hozzájárulnak ahhoz, hogy a Torres EVX vezetése biztonságos és stresszmentes legyen.

Személyre szabott élmények
A Torres EVX külseje igazi vizuális élményt nyújt leendő tulajdonosainak, hiszen a jármű 6 színben és további 4 kéttónusú színkombinációban érkezik, lehetővé téve, hogy mindenki megtalálja a személyiségéhez és életstílusához leginkább illő opciót. A választható egyedi fényezések között megtalálható a Grand White, az Iron Metal, a Forest Green, a Dandy Blue és a Space Black, valamint az új Latte Greige. Ezenfelül négyféle kéttónusú színkombináció is elérhető, amelyek mindegyike fekete tetővel érkezik, így még egyedibb megjelenést kölcsönözve a járműnek.
A SsangYong Torres EVX belső terének személyre szabhatósága egy újabb szintre emeli a vezetési élményt, így a tulajdonosok választhatnak a különböző kárpitok és belső színkombinációk között, beleértve a Charcoal Black és a kéttónusú Teal Grey & Greige White opciókat. Ez a széleskörű választék lehetővé teszi, hogy mindenki megtalálja a saját ízlésének megfelelő belső teret, legyen szó egy letisztult, egyszínű designról vagy egy merészebb, kéttónusú megjelenésről. A 6 alapszín és 32 alternatív szín közül választható egyéni hangulatfények további személyre szabási lehetőséget kínálnak, így minden utazás során megteremthető a kívánt atmoszféra. Ezek a finom részletek és a személyre szabható opciók biztosítják, hogy a Torres EVX utastere tökéletesen illeszkedjen minden egyes vezető és utas egyedi igényeihez és stílusához.

Új piaci lehetőségek
Az új Torres EVX nem csak egy újabb elektromos jármű a piacon, hanem egy merész lépés egy fenntarthatóbb és izgalmasabb jövő felé. Az új modell bevezetésével a dél-koreai gyártó ismét bebizonyítja, hogy az innováció és a fenntarthatóság tökéletes összhangban állhat a kalandvágyó szellemmel és a kiváló teljesítménnyel. A Torres EVX az első elektromos jármű a SsangYong magyarországi modellpalettájában. Európa kulcsfontosságú piac a vállalat életében, exportjának több mint 50%-át teszi ki, emellett az értékesítések 2022 óta 20%-kal növekedtek a kontinensen.
Éppen ezért fontos, hogy az AutoWallis Csoport újabb négy országban, Bosznia-Hercegovinában, Koszovóban, Montenegróban és Szerbiában is megszerezte a SsangYong márka importőri jogait, így a dél-koreai márkát a magyarral együtt már kilenc régiós piacon képviseli kizárólagos importőrként az AutoWallis Distribution. A közép-kelet-európai régió 16 országban működő, 23 márkát képviselő mobilitási szolgáltató a dél-koreai autógyártóval kialakított nagykereskedelmi együttműködése Magyarországon kezdődött 2012-ben, majd ezt követően Romániában, Csehországban, Szlovákiában és Ausztriában is az AutoWallishoz került a márka.

„A lépéssel tovább erősödik a vállalat nemzetközi pozíciója, ami lehetővé teszi a szinergiák még hatékonyabb kihasználását, mindemellett folyamatos a SsangYong modellpaletta megújítása. Figyelembe véve a gyártó törekvését az elektrifikáció területén, a következő időszakban megjelenő új modellek tökéletesen illeszkednek az aktuális ügyféligényekhez is” – mutatott rá a bővüléssel kapcsolatos várakozásokra Szeredás Bence Regional Director. „2023-ban az eladások az európai léptéket is meghaladó, 50%-os növekedést mutattak, 11 ezer gépjármű eladásával az öt országban, és 2024-re további 10%-os növekedést várunk. Az eladási számokat az új piacok és a SsangYong modellpaletta frissítése, köztük az elektromos Torres EVX bevezetése is hajtja majd” – tette hozzá a szakember.
„A SsangYong piaci részesedése Magyarországon 1,82% a személyautó piacon a 2023-as regisztrációk alapján, ami Európában a legmagasabb. A magánszemélyeknél a Korando volt 2023-ban a legkedveltebb modell a C-SUV szegmensben. 2024-ben Magyarországon is további növekedést várunk a megújult portfóliónak is köszönhetően” – értékelte a hazai helyzetet Oláh Kornél Country Director.
A Torres EVX modell már elérhető előrendelésre Magyarországon, és rövidesen a kereskedésekben is hozzáférhetővé válnak a járművek. Az autó jelenleg 15,999,000 forint kedvezményes bruttó kezdőáron rendelhető – 1 millió kilométer vagy 10 év akkumulátor garanciával –, és vállalkozások számára akár 4 millió forintos állami támogatással is megvásárolható, ami figyelembe véve az autó méretét, hatótávolságát és felszereltségét, rendkívül előnyös ár-érték arányt kínál a hazai piacon.