November 24-én rendezték meg Budapesten a Magyar Gázüzemű Közlekedés Klaszter Egyesület (MGKKE) első CNG-konferenciáját. Az ingyenes szakmai program naprakész és átfogó tájékoztatást adott a sűrített földgáz üzemanyag (CNG) alkalmazásának és előállításának műszaki hátteréről, gazdasági előnyeiről, környezeti hatásairól, valamint a gázüzemű közlekedés megoldandó kérdéseiről, és szó esett a támogatási, illetve pályázati lehetőségekről is. A konferencia védnöki tisztét dr. György István főpolgármester-helyettes vállalta el, jelezve hogy Budapest rendkívül fontosnak tartja az élhetőbb, tisztább, egészségesebb város megteremtését, és ehhez többek között a fővárosi közösségi közlekedés megújítására van szükség.

A konferencia előadóiként az egyes gázüzemű közlekedéssel kapcsolatos területek elismert szaktekintélyei szólaltak meg, többek között Domanovszky Henrik, az MGKKE elnöke, MMK közlekedésmérnök szakértő, aki a metángáz közlekedési célú alkalmazásának lehetőségeiről, az üzemeltetési és emissziós szempontból elérhető pozitív eredményekről, a világban tapasztalható tendenciákról és az Európai Uniós irányelveknek megfelelő lehetőségekről beszélt.

A konferencia egyik fő üzenete, hogy a fenyegető klímaváltozás, az olajárak elszabadulása és a romló levegőminőség egyre sürgetőbbé teszi az alternatív üzemanyagok bevezetését és elterjedését. Az esemény rámutatott, hogy az Európai unióban minden ágazatban csökkent az üvegházhatású gázkibocsátás, csak a közlekedési ágazatban nem. A Magyar Gázüzemű Közlekedési Klaszter Egyesület arra számít, hogy a közeljövőben gyorsan emelkedik majd a CNG-t kínáló kutak és a CNG-t használó járművek száma, hiszen a gazdaságossága mellett a károsanyag-kibocsátása messze elmarad a hagyományos járművekétől, mivel a szénhidrogén üzemanyagok közül a legalacsonyabb a CO2 kibocsátása, ráadásul mentes a szilárd részecske képződéstől, miközben a NOx fejlődés is huszad akkora, mint egy dízelmotorénak.

Az Autó-Motor ott van a Facebookon is! Klikkelj ide, és lájkolj minket a legérdekesebb hírekért és a lappal kapcsolatos friss infókért!