Jelenleg kevesebb, mint 3 forint egy liter benzin ára Venezuelában, és ez már több mint húsz éve így van. Ezen ugyan 1989-ben próbált változtatni az akkori kormányzat, a Nemzetközi Valutaalap szabta egy segélycsomag feltételének az üzemanyagárak emelését, de Carlos Andres Perez bejelentését követő zavargásokban mintegy 300 ember halt meg, és azóta nem nyúltak az üzemanyagárakhoz. A nemrég hivatalba került Nicolas Manduro azonban áremelésen gondolkodik.

Ennek legfőbb oka, hogy a piaci ár és a mesterségesen alacsonyan tartott kiskereskedelmi ár közötti különbséget a venezuelai állam fizeti a költségvetéséből, és hatalmas terhet jelent a költségvetésnek a különbözet fizetése. Jelenleg mintegy évi 12,5 milliárd dollárt költenek a olcsó benzinár fenntartására, és ezt egyszerűen már nem tudja megfinanszírozni Venezuela – a Nemzetközi Valutaalap szerint a 2011-es költségvetésének 16 százalékát költötte energiaár-támogatásra az ország.

A december 8-i önkormányzati választások másnapján a kormányzó párt bejelentette, hogy ideje lenne lenne megkezdeni a párbeszédet az üzemanyagárak emeléséről, és nem sokkal ezt követően az olajügyi miniszter, Rafael Ramirez azt nyilatkozta, hogy arra nem lehet büszke az ország, hogy náluk a legolcsóbb a benzin. Nicolas Manduro már egy három év alatt végrehajtásra kerülő, lépcsőzetes áremelésről beszélt december 18-i nyilatkozatában. Azért most vették elő az áremelést a politikusok, mert az utóbbi egy évben lezajlott négy választást követően csak 2015 végén jön a következő. Nem mintha szabad választások lennének az országban…

Az Autó-Motor ott van a Facebookon is! Klikkelj ide, és lájkolj minket a legérdekesebb hírekért és a lappal kapcsolatos friss infókért!