Azt mondják, ma már nincs pardon, büntetnek, egy kaposvári nyugdíjast például ötezerre, mert elfelejtette bekapcsolni autóján a világítást.
Somogy megyében 178 foglalkoztató jelenleg 1 008 munkahellyel fogadja közérdekű munkavégzésre azokat a szabálysértést elkövetőket, akiknek az április 15-e óta hatályos törvény alapján a pénzbírságot kiszabó határozat vagy a helyszíni bírsághoz átadott tájékoztató erre lehetőséget ad.

A Somogy Megyei Kormányhivatal Munkaügyi Központja arról tájékoztatott, hogy a megyében április 15. és szeptember 30. közötti időszakban 860 volt a munkaügyi szervezet által nyilvántartásba vett elkövetők száma. – Számukra 370 munkahelyet jelöltek ki a megyében – közölte a munkaügyi központ. – A nyilvántartásba vett elkövetők közül 302-en teljesítették már a rájuk kiszabott munkát. A közérdekű munkát választók jelentős része vélhetően anyagi vagy elvi okokból választja ezt a módját a pénzbírság kiváltásának

A kaposvári Kolman Ferenc nem elsősorban anyagi okok miatt döntött úgy, hogy ledolgozza ötezer forintos büntetését. Azt mondja, annyi pénze még volna. – Ám úgy gondoltam, ha már van erre lehetőség, miért ne? – mondta. – Azért büntetett meg a rendőr ötezer forintra, mert elfelejtettem bekapcsolni a világítást az autómon. Régóta vezetek, nem sok szabálysértési ügyem volt, de régen úgy működött, hogy először figyelmeztetett a rendőr. Ma már rögtön büntetnek. Az ötezer forint fejében hat órát kellett dolgoznom. Mivel festő a szakmám, egy irodát kellett kifestenem. Gördülékenyen ment a dolog, a munkaügyi hivatalnál kellett jelentkeznem, onnan küldtek a munkavégzés helyszínére, majd amikor elvégeztem a feladatot, ismét a munkaügyi központban adtak egy igazolást arról, hogy ledolgoztam a bírság összegét. Amit egyébként harminc napon belül kellett volna befizetnem, így ennyi időn belül célszerű jelentkezni a munkaügyi központnál. A munkahelyen nem egyedül voltam, aki bírságot dolgozott le. Volt aki azért kapott büntetést, mert a piros jelzés ellenére ment át az úttesten, s nem tudta kifizetni a rá kirótt összeget.

A Somogy Megyei Kormányhivatal Munkaügyi Központjának a szabálysértések fajtájára vonatkozóan nincs információja, ám azt közölték: hat óra közérdekű munkával ötezer forint összegű bírságot lehet kiváltani. A szabálysértők az igényektől függően kezdhetik meg a közérdekű munkavégzést, erre maximum két évük van, de addig 30 naponta egyeztet velük a munkaügyi központ. A foglalkoztatók pedig cégek és önkormányzatok, például Kaposfő, Kaposmérő, Nagybajom. Utóbbi helyszínen egyébként gördülékenyen, jól működik a rendszer. A legrövidebb idő 12 óra volt, amit büntetés fejében Nagybajomban ledolgoztak, a leghosszabb pedig hatvan óra. Azt mondják az önkormányzatnál, jók a tapasztalataik, havonta öt embert tudnak e formában foglalkoztatni, s ez a létszám mindig be is telik. Olyanokkal, akik tapasztalataik szerint tisztességesen dolgoznak, legutóbb például a temetőt rakták rendbe.

Az Autó-Motor ott van a Facebookon is! Klikkelj ide, és lájkolj minket a legérdekesebb hírekért és a lappal kapcsolatos friss infókért!