Az nem derül ki a BMW 2016-os Innovation Day alkalmából közreadott sajtóanyagból, hogy mi lesz a soros hathengeres motorokkal, a moduláris felépítésű, kereszt- és hosszirányú beépítésre alkalmas benzin- és dízelmotoroknál egyaránt csak a három- és négyhengeres egységekről esik szó. A soros hathengeres változatokat meg se említik – a márka jellegzetességének számító egységek nem kapják meg a legújabb technológiát? Lehet, hogy a BMW is beadja a derekát és V6-osra vált?

A benzines újdonsága, hogy már nem csak a kipufogó-leömlő van a hengerfejben, de maga a turbófeltöltő is, az aktuális generációnál 7 LE/20 Nm-rel lesz magasabb az egyes szintek teljesítménye, és 5 százalékkal jobb a fogyasztás. Immár az égéstér közepén helyezkedik el a befecskendezőszelep, a benzinnyomás 350 bar, külön hűtőköre van a hengerfejnek és a blokknak. A három- és négyhengeres motorok járását még jobban kisimító kiegyenlítő tengelyt készítettek, módosították a vezérlést a csendesebb járás érdekében.

A dízelnél az a nagy változás, hogy az összes négyhengeres két darab turbót kap (egy kicsi és egy nagy), csak a háromhengeresek lesznek egyturbósak. Új a hűtött kipufogógáz-visszavezető rendszer, a háromhengeresnél kétfokozatú (a részecskeszűrő elől és mögül is képes visszavezetni a kipufogógázt a szívósorba). Új generációs a közös nyomócső, az üzemi nyomás magasabb (2200 bar a háromhengeresknél, 2500-2700 bar a négyhengereseknél) és az egy égésciklus alatt többször képes befecskendezni az új fej. Az új blokk-megmunkálásnak köszönhetően új korában nem hengeres a furat, hanem az alja felé bővül. Üzemelés közben a nagyobb hőterhelés miatt fent jobban tágul a blokk, szóval a BMW mérnökei olyan dízelt készítettek, amely üzemelés közben az ideális henger formájú furattal rendelkezik. Ez nem csak a kopás szempontjából ideális, de javítja a zajszintet is. Új a dízel-kipufogógáz kezelő rendszer is, változattól függően AdBlue adalékos katalizátort is használnak.

Autó-Motor ott van a Facebookon is! Klikkelj ide, és lájkolj minket a legérdekesebb hírekért és a lappal kapcsolatos friss infókért!