Hivatalos indoklás szerint a General Motors azért akadályozta meg vétójogával a Saab márka kínai kézbe adását, mert szellemi tulajdonát akarta megvédeni. Nem akarta, hogy az általa kifejlesztett technológiák kínai kézbe kerüljenek.

Ehhez képest az egykori Saab fejlesztőrészlegének egyik lényeges elemét, a Saab Automobile Powertrain részvénytársaság tulajdonában lévő T Engineering-et most eladták a kínai Dongfengnek, és ez ellen semmit nem tud tenni a General Motors. Első körben a részvények 70 százalékához jutnak hozzá a kínaiak, de a most aláírt szerződés értelmében két éven belül az övék lesz a fennmaradó 30 százalék is, azaz kizárólagos tulajdonosok lesznek abban a vállalkozásban, amely motorvezérlő elektronikákat, hibrid hajtásokat, akkumulátoros-elektromos autókat, elektronikus futómű-felügyeleti rendszereket is fejleszt. A trollhättani vállalkozás 32 főt foglalkoztat.

Az Autó-Motor ott van a Facebookon is! Klikkelj ide, és lájkolj minket a legérdekesebb hírekért és a lappal kapcsolatos friss infókért!