Nem kellett messzire menni, hogy mindezt mi is, saját szemünkkel, fülünkkel megtapasztaljuk. Az egyik szolnoki nagyáruház parkolójában egy tanulókocsi mögött lévők türelmetlenkedtek, volt, aki már az ablakot lehúzva osztotta a szitkokat, pedig a T betűs autó vezetője csak a KRESZ szabályait követte.

– Én már koccantam, igaz nem én voltam a hibás a szituációban – mondta el a téma kapcsán Málnássy Gábor, aki rengeteget autózik munkájából adódóan. – Tipikus jobbkéz-szabály volt érvényben, de az egyenesen haladó hölgy nem adta meg nekem az elsőbbséget. Szerencsére csak kisebb károm lett az első lökhárítón, amelyet gyorsan javítani lehetett. Nem titok, sok embernek fogalma sincs, hogyan kell autóval haladni egy parkolóban, ahol nincs tábla, de ugyanez érvényes a közutakra is. Itt is vannak előzgetők, akik a szűk helyeken is nagy gázzal mennek. És ott vannak a gyalogosok is, akikre figyelni kell. Nemrég itt, Szolnokon csaptak el majdnem egy egész családot, miután az autó vezetője egy nagy gázfröccsel jobbról előzött egy parkolni akaró autót és csak az utolsó pillanatban vette észre a kocsitároló mögül a zebrára lépő embereket. Úgy látom, e téren tenni kellene ezzel valamit – ingatta a fejét Málnássy Gábor.

– Igen ismert jelenség ez a mi munkánkban – magyarázza Fekete Zoltán szakoktató. – Mivel a hipermarketek, nagyáruházak parkolói vizsgahelyszínek, rendszeresen behajtunk oda gyakorolni az ottani közlekedést. Sajnos sok autós egyénileg értelmezi a magánút fogalmát, pedig mindenkinek tisztába kell lennie azzal, hogy ott a KRESZ szabályai a mérvadóak. Ahol nincsenek táblák kitéve, ott a jobbkéz-szabály elve szerint kell haladni. Sokan azt hiszik, hogy a központi útvonalon, egyenesen haladva övé az elsőbbség, övé a védett út. Pedig ez nem igaz, főként, ha nincs kitáblázva – hangsúlyozza a tapasztalt autós.

Fekete Zoltán elmondta, sokan agresszívan állnak azokhoz az autósokhoz, így a tanuló vezetőkhöz is, akik betartják a szabályokat. Volt rá példa, hogy kikiabáltak, szitkokat szórtak rá és a tanulóra, mert a 30-as táblánál harminccal mentek, de olyan is volt, aki úgy döntött, egy jobbról előzéssel és néhány kellemetlen szóval jelzi, neki más a véleménye a szabályokról.
– A sok kellemetlenség, a vásárlói panaszok miatt van olyan üzlet, ahonnan kitiltották a tanulókocsikat – folytatta a szakember. – Ezt egy kiegészítő táblával oldották meg: „Csak vásárlók részére”. Így ide már nem tudunk behajtani. El kell mondanom, előfordult olyan eset, amikor az agresszív, türelmetlen autósok viselkedésükkel megzavarták a tanulót. Nehéz megérteni, miért nem gondolnak bele a türelmetlenkedők, hogy ők is voltak tanulók? – tette fel a kérdést Fekete Zoltán.

Ezek a szituációk nemcsak kellemetlenek, hanem veszélyesek is. Többször idéztek már elő olyan helyzeteket, amikor kevésen múlott egy kisebb koccanás, baleset. A türelmetlen autósok gyakran kivágnak a tanulókocsi mögül, és ilyenkor könnyen megtörténhet a baj, főként ahol nincsenek táblák, ahol a jobbkéz-szabály dönt.

– A KRESZ szabályok a mérvadók a nagyáruházak parkolóiban, így ennek megfelelően kell közlekednie az autósoknak – szögezte le a téma kapcsán Pásztorné Kovács Ágnes, a megyei rendőr-főkapitányság sajtószóvivője. – A rendőrség ellenőrzéseket végezhet a parkolókban, és ha szabálytalanságokat észlelnek, intézkedhetnek az elkövetőkkel szemben. A parkolókban bekövetkező balesetek javarésze anyagi káros, így nem minden esetben kérnek rendőri intézkedés a felek, hanem maguk között rendezik a kárt. A tapasztalat azt mutatja, ezeknél jellemzően az elsőbbségi szabályok be nem tartása jelölhető meg okként – tette hozzá.

Autó-Motor ott van a Facebookon is! Klikkelj ide, és lájkolj minket a legérdekesebb hírekért és a lappal kapcsolatos friss infókért!