Az Egyesült Államokban működő National Inventors Hall of Fame Múzeum rendezett egy „A szellei tulajdon ereje” című kiállítást, amelyre a Ford elkészítette az öt évtizednyi eltéréssel készített Mustangok egyesítésével az egyedülálló szobrot. A kiállítás mottójának megfelelően nem is annyira az autó fejlődésének a szemléltetése volt a cél, hanem azt akarják megmutatni, mennyit változott a világ.

Például kezdjük azzal, hogy amikor a Ford 1964-ben piacra dobta a Mustang típusát, nem tartották szükségesnek, hogy levédjék annak megjelenését. Csak a forgalmazás megindulását követően 18 hónappal és több mint 1 millió példány értékesítését követően tettek így. A mai autónál már bőven a forgalmazás előtt levédték az újdonság formáját, a kabriónál például 36 darab, ez irányú bejegyzés történt.

De a legjobban az szemlélteti a kor változását, hogy az eredeti Mustang esetén mintegy 100 szabadalmat jegyeztek be, olyan dolgokra, mint a hátsó ülésben elhelyezett hangszóról, vagy épp a motoros tetőmozgatás. Ehhez képest a mai autónál nagyon meg se lehet számolni, hány szabadalmat használtak fel a megalkotásánál, csak a térdlégzsákot például 15 szabadalom védi.

A különleges szobrot a United States Patent and Trademark Office Virginia-beli Alexandria városában található központjában állították ki, és abba – mindkét felébe – nyugodtan beleülhetnek az érdeklődők. A Ford mérnökei egyébként a felénél kicsit többet hagytak meg mindkét Mustangból annak érdekében, hogy a hűtőrács közepén elhelyezett pónilónak ne kelljen megcsonkolni a farkát, és ezzel rögtön azt is elérték, hogy a középkonzolok is megmaradtak.

Autó-Motor ott van a Facebookon is! Klikkelj ide, és lájkolj minket a legérdekesebb hírekért és a lappal kapcsolatos friss infókért!