Fotók: Miholics Zoltán

A környékből és messze földről egyaránt érkező autók és motorok délelőtt tízkor gurultak be a baranyai megyeszékhely főterére, majd sorban leparkoltak, illő távolságra egymástól, hogy a szép számú nézősereg kedvére körbejárhassa őket. Volt is mit csodálni, a gyönyörűen karbantartott, csillogósra suvickolt járművek megannyi emléket idéztek fel az idősebbekben, a fiatalok nagy szemeket mereszthettek, hogy léteztek még autók beépített fedélzeti számítógép nélkül, a gyerekek pedig sok-sok krómozott felületen pillanthatták meg tükörképüket.

A Pécs Város Napjához kapcsolódó rendezvényen Őri László alpolgármester köszöntötte a veteránautósokat és egybegyűlteket, majd átadta a legrégebbi évjáratú gépjárműnek szóló díjat egy 1953-as gyártmányú Mercedes Benz 170 DS tulajdonosának, valamint saját különdíját. Választása egy Wartburg 353-asra esett, s indoklásában elmondta, hogy személyes gyermekkori élményei és kötődése miatt döntött így.

Az ünnepélyes ceremónia után a közönség kedvére nézegethette a felsorakozott járműveket, ki szakértői, ki laikus szemmel, jó néhány autónak még a motorterébe is bekukkanthattak, és a leglelkesebbek pedig beülhettek a volán mögé, ha a tulajdonos azt megengedte. A szervezésben oroszlánszerepet vállaló Magyar Autóklub Dél-Dunántúli Oldtimer Tagozat részéről megszólaltattuk Kővári Zoltánt, aki elmondta, hogy a veteránautósok részére a találkozó nagyszerű lehetőség az egész évben végzett munkájuk széles publikum elé tárására.

Görcsönyben is ünnepeltek
Ismét nagypapa korú autók zaja verte fel Görcsöny csendjét szombat délután, a hagyományos őszi veterángépjármű- találkozón. Az ötkor kezdődőrendezvény helyszínéül a Barátság tér szolgált. Az érdeklődők szavazhattak a legszebb, legkedveltebb autóra, motorra – legtöbb voksot kapó a település különdíját nyerte el. Az eseményen dr. Kollár Lajos, neves érsebész is képviseltette magát, BMW Isettájával.