Városokban nyáron sokkal melegebb a környezet, egyszerűen azért, mert a beton és aszfalt felületek is sugározzák a hőt. Los Angelesben most 150 000 dolláros költségvetéssel elindítottak egy kísérleti projektet, amelynek keretében fehér festékkel borítják az aszfaltot. Első körben 15 lakóövezetben lévő útfelületet festenek be, ha sikeresnek bizonyul a kísérlet, egész Los Angelesben használni fogják a megoldást – de csak lakóövezetekben, ahol egyébként sincs szükség a fehér útburkolati jelekre.

Amíg az új aszfalt a napenergia 5 %, a használt (fényesre kopott) 10-20 %-át veri vissza, addig a speciális, csúszásgátló tulajdonsággal bíró festék 40-50 %-ot. A gyakorlatban ez annyit jelent, hogy 6-10 fokkal hűvösebb az útfelület a nem befestett részhez képest. A bevonat egyébként nem új technológia, eddig leginkább parkolóknál használták, ahol az elöregedett aszfaltot ezzel az olcsó megoldással meg lehetett menteni. Különféle színekben áll rendelkezésre a festék, akár világoszöld vagy sárga színt is lehet alkalmazni, de a legjobb hővisszaverő tulajdonságokkal a fehér rendelkezik, ezért ezt használják a kísérletben.

Az Autó-Motor ott van a Facebookon is! Klikkelj ide, és lájkolj minket a legérdekesebb hírekért és a lappal kapcsolatos friss infókért!