A csaknem ötvenéves, de már 23 esztendeje a tárolóban álló jármű igazi kuriózumnak számít, most a vastag porréteg eltávolítása és a szükséges felújítás elvégzése után újra a régi pompájában csillog. Fotó: Máthé Daniella

Pár héttel ezelőtt meglehetősen nagy port vert fel több internetes oldalon is az Autómentés Sopron 0–24H vállalkozás bejegyzése, amikor bemutatták, ahogy egy garázs mélyéről egy régi autóritkaságot, egy Škoda 110R Coupét szállítanak új helyére.
A nagy port nemcsak a szó átvitt, hanem a valódi értelmében is használhatjuk, hiszen láthatóan vastag kosz fedte a 23 éve a tárolóban álló gépjárművet. A kocsi sorsát nyomon követtük, és most már a régi pompájában, felújítva mutathatjuk meg, köszönhetően az új tulajdonos, Mosonyi Zoltán munkájának.

Ilyen állapotban állt az autó a kapuvári tárolóban. Fotó: Autómentés Sopron

– Egy kapuvári, 88 éves bácsitól vásároltam, annyira tetszik ez a típus, hogy ez már a harmadik ilyen autóm. Az előzőtől házépítés miatt kellett megválnom, erre a mostanira négy évet vártam, mire eladta a tulajdonosa – árulja el Mosonyi Zoltán, aki hobbi- szinten foglalkozik autókkal.
A felújítás során a vastag porréteg eltávolítása mellett a legnagyobb kihívást a szükséges alkatrészek utáni vadászat jelentette, ezekre mintegy félmillió forintot költött, valamint a nyári szabadsága alatt jó pár munkaórát fordított a kocsira.

Mosonyi Zoltán a felújított Škoda 110R Coupéval. Fotó: Máthé Daniella

A Škoda 110R Coupé a hetvenes években rendkívül keresett típusnak számított, látványos karosszériája és több különlegessége, például a keret nélküli ablakai miatt. Az autót újonnan megvásárló, előző tulajdonosa is kalandos úton jutott hozzá a kor viszonyaira jellemző módon, 1974-ben: egy bankban dolgozó ismerőse súgott neki, hogy jöjjön befizetni, mert várható egy szállítmány, ezt követően néhány hét alatt meg is kapta az akkor meglehetősen drágának számító járművet.

A kocsi napjainkban egyre inkább kuriózumnak számít, a nagy kereslet mellett egyre kevesebb példányt kínálnak eladásra. Mosonyi Zoltán elmondta, annak ellenére, hogy egy Škodákkal foglalkozó csoportban úgy osztotta meg friss szerzeményéről a fényképeket, hogy semmiképpen nem kívánja eladni, azonnal kapott öt vételi ajánlatot rá.
Amikor azt firtatjuk, mi ennyire vonzó ebben a típusban, egyértelműen a formáját nevezi meg.
– Olyan szép ez az autó, hogy még kézzel lemosni is élményt jelent – osztja meg.
A Soproni Autó-Motor Veterán Klub tagjaként további renoválásában is gondolkodik: jelenleg egy olyan ZIL teherautó megújítását tervezi, amelyekkel például a Jereván lakótelepet építették.