Szeptember végéhez közeledve rövidülnek a nappalok, néha sötétben indulunk és sötétben megyünk haza a munkából is. Ebben az időszakban az autósoknak sincs könnyű dolguk, hiszen mindez számos veszéllyel jár. Érdemes odafigyelni az előttünk álló hetekben, hónap(ok)ban a falevelekre, hiszen az úton felhalmozódva kellemetlenné válhatnak, ráadásul nehezebb észrevenni a felfestéseket is. És, ha még közben az eső is nekikezd, akkor a nedvessé vált faleveleken könnyen megcsúszhat az autó. Az eső az első pár hétben nagyon veszélyes lehet, mert a víz még nem mossa el ilyenkor az útra rakódott összes port és olajat, ami az utat és a járdát rendkívül csúszóssá teszi. Talán ezzel kellett volna kezdeni!
A nyári szünet után újra elkezdődött az iskola, ami azt jelenti, hogy több autó és busz közlekedik az utakon.
A sofőröknek ezért különösen reggel és a délutáni időszakban jobban kell figyelniük a megnövekedett forgalom miatt az iskolák környékére. Legyünk türelmesek! Ugyanakkor a hideg őszi reggelek gyakori velejárója a köd, ami korlátozza a látási távolságot. A köd legtöbb esetben az alacsonyabban fekvő helyeken, a dombok környékén fordul elő. Ha ködben vezetünk, lassítsunk és hagyjunk kellő követési távolságot az előttünk haladó jármű mögött, hogy ha kell, bármikor biztonságosan meg tudjuk állni. Ebben az évszakban a hőmérséklet időnként drasztikusan lecsökken éjszaka, ami oda vezethet, hogy reggelre fagyos, jeges foltok jelennek meg az úton. Ez különösen gyakori a hidak, felüljárók és árnyékosabb területek környékén. Nem árt figyelni a szarvasokra: az őszi szezon a szarvasok időszaka, a párzás és a vándorlás ideje. Ha olyan területen haladunk, ahol szarvas veszély tábla is található, figyeljünk a kiugró állatokra, legfőképpen, ha éjszaka vezetünk.

Fotó: ADAC

Érdemes kellő követési távolsággal számolnunk, főként esős, ködös időben, hajnalban és alkonyatkor, és olyan területeken, ahol nedves falevelek előfordulhatnak.
Menet közben mindig használjuk a tompított fényszórókat! Figyelve autós társainkra, állítsuk alacsonyra, a magasan világító fényszórók tükröződést okozhatnak. Mindig tisztítsuk meg a szélvédőt, kívül és belül egyaránt és ellenőrizzük a keréknyomás mellett az ablaktörlő lapátokat és az ablakmosó folyadék szintjét, de indulás előtt a hátsó lámpákat, és az irányjelzőket is, hiszen fontos, hogy megfelelően működjenek.