Autót tervezni, gyártani nagy felelősség, mert e milliós sorozatnagyságban gyártott tartós fogyasztási cikkek jelentős mértékben befolyásolják életminőségünket – a mienket és a jövő nemzedékekét egyaránt. A 308-as prospektusából (vegyük komolyan, hisz a potenciális vevők is komolyan vehetik) megtudjuk, hogy egy „márka világlátásának esszenciáját” kapja vele az ügyfél. Lényege négy érték: az esztétikum, a dinamizmus, a biztos érték és az innováció. Lássuk, mi az, amit ezekből nagyjából 5,5 millió forintért a valóságban kapunk!

Esztétikum

Az autóvásárlók elsősorban formát, másodsorban színt, s csupán harmadsorban közlekedési eszközt választanak. Abban, hogy így elcsúszott az értékrend, szerepe van a beetető marketingnek, amely esetünkben nem győzi hangsúlyozni, hogy „minden eddiginél macskaszerűbb” az autó. Ki-ki döntse el maga, hogy többet kap-e ezáltal, illetve hogy mennyit áldoz szívesen egy közterületi mobil műalkotás városképi hatásáért – ez egyéni. Mint ahogy egyéni a véleményem is, miszerint a 308-as – akárcsak a többi aktuális Peugeot modell – többet ígér a nagy szájával, mint amennyit bevált a további részével. Dögös sportkocsihoz illene inkább ez a frontkiképzés, és attól könnyebben el is fogadnánk, hogy könnyen leér, sérül az alacsony, előrenyúló kötény.

Arányosabb lenne a forma és nagyobb a szállítókapacitás, ha kicsit jobban megnyújtanák a hátulját. A hatalmas, ívelt szélvédő, amely benyúlik szinte az autó közepéig, nem hat ugyan hőcsapdaként, mert termoüvegből készül, de a súlyt növeli (az autóüveg nehezebb, mint az ugyanakkora acéllemez), és erős döntése miatt zavaróan tükröződik benne a műszerfal sötét-világos határvonala. A csomagtartó alaphelyzetben csupán 348 literes – nos, ez azért eléggé szerény egy családi kocsitól, még ha a kategória harmadik legnagyobbjának mondják is. Végső soron tehát praktikumot áldoztunk fel az esztétikum oltárán. A jövőt pedig nem így nyerjük majd meg.

Dinamizmus

Ez a HDi motor valódi kis remekmű – lásd a keretes anyagot is. Kulturált, kezes és élénk. Autópályán sem válik hangossá, ahol könnyedén tartja a 150-160-as utazósebességet. Könnyű és biztonságos előzni vele. Van olyan erős, hogy nyugodtan elbírná a hatodik fokozatot, és akkor bizonyára lejjebb menne kicsivel a fogyasztás, amelynek 6,7 literes átlaga nem nagy javulás a korábbi autógenerációkéhoz képest. Igaz, ma sokkal komfortosabb és biztonságosabb kocsi fogyaszt ennyit, de a kőolajmezők fogyatkozását nem érinti e relatív előrelépés. Az abszolút fogyasztást kellene csökkenteni, aminek érdekében bizonyára le kéne mondanunk a sebességpotenciál egy részéről. Gondoljunk arra, hogy autót évekre veszünk – mennyi lesz akkor majd a gázolajár?

Az 1,6-os turbódízel erőforrás: közös szívügy

Az 1,6-os, 90 vagy 110 lóerős dízelmotor a Ford–PSA közös fejlesztése, amolyan igazi jolly-joker, éppen ezért számos modellben megtalálható még a Peugeot 308-ason kívül. Az alsó-középkategóriában a C4-eshez rendkívül kedvező áron, 3 890 000 forintért kínálja a gyengébbik 1,6-os HDi-t a Citroen, a részecskeszűrős, 110 lóerős dízel viszont csak a magasabb, VTR Plus felszereltségi szinthez kérhető (4 680 000 Ft). Az izmosabb Ford Focus 1.6 TDCi (itt így jelölik ugyanezt a motort) 4 773 000 forintért kelleti magát, ám ha a gyengébb (90 LE) gázolajos variáns mellett döntünk, félmilliót takaríthatunk meg. A Forddal számos főegységen és fejlesztési munkafázisban “közösködő” Mazda sem maradt ki a sorból. A 3-as CD110-es hajszállal olcsóbb a Focusnál (4 729 900 Ft). Természetesen itt is választható a 90 lóerős, amellyel mintegy 250 ezer forinttal több maradhat a bankszámlánkon. Egy méretkategóriával lejjebb a Suzuki is csatlakozik a márkapalettához, itt az SX4-es palettáján lelhető fel az 1,6-os turbódízel, de kizárólag 90 lóerős változatban kínálják, ennek indulóára 4 140 000 forint. A Mini kínálatában a háromajtós Cooper (5 666 000 Ft) és a furfangos ajtókoncepcióval bemutatkozó Clubman is beveti ugyanezt az alapmotort – utóbbi ára 6 254 000 forint.

A futómű, a kormány és a fék megfelel a motor képességeinek. A rugózás korrekt, nem túl kemény, de ha elektronikusan a legális mértékre (130 km/óra) korlátoznák a csúcssebességet, még komfortosabb lehetne. Ilyen gondolatokhoz is hozzá kell majd szoknunk egyszer…

Biztos érték

Az biztos, hogy egy olyan család birtokában, amely efféle kocsiban gondolkodik, a lakás után az autó a legnagyobb érték. Az is biztos, hogy a legrosszabb, a legkevésbé értéktartó beruházás. Ha nem lopják el, nem törik össze, akkor is óriásit bukunk rajta. Negyedmillió forintot, tehát hazai viszonylatban sokat kereső ember kétévi fizetése megy el csak a listaárra, illetve fizetésének körülbelül negyede az értékvesztésre. Ha kipengetik még a biztosítást, vesznek egy garnitúra téli gumit, bemennek a kötelező szervizre és tankolnak havi húszezerért (nem jutnak vele messzire), akkor nagyjából az a képlet, hogy Anyu tartja el a famíliát, Apu az autót. Ez nem a Peugeot hibája, ők egy nagyon más társadalmi-gazdasági modellre tervezték a 308-ast – de valamikor ők is ráállhatnának kétmillió forint alatti, teljes értékű családi járművek gyártására. Az lenne a valódi innováció! Olyannak hiányában kénytelenek vagyunk a 308-ast (konkurenseivel egyetemben, persze) irreálisan drágának minősíteni.

Innováció

A legnagyobb innovációra tehát még várunk, addig nézzük meg a 308-as újdonságait. Utastere szélesebb a típuselődénél, ezt jótékonyan érezni, de csak elöl, hátul változatlanul két személynek kényelmes (ami magától éretetődő). Nagyobb lett a hátsó lábtér, de még mindig eléggé kiszámított. Szép dolog, hogy a hátsó fejtámlákat bele lehet süllyeszteni a támlába, aminek előrehajtásához nem kell kivenni őket. Az ülés lapja nemcsak előrehajtható, hanem könnyedén kivehető, ami jót tesz a poggyászszállító képességnek. Rakodni viszont nehéz, magas a perem, isiászveszélyes előrehajolva emelgetni. Szép dolog a teljes méretű pótkerék, e téren nem hiányolok semmiféle „innovációt”. Több dugaszolóaljzatot viszont igen.

Csak egy szivargyújtó van, az is hátul, a váltókar mögött, idétlenül lehet odavezetni például a szélvédőre helyezett navigátor kábelét, a hamutartó pereme alá csiptetve, hogy ne akadályozza a sebességváltást. Rakodóhelyeknek bővében vagyunk, a hűthető kesztyűtartó (benne zenecsatlakozóval) éppúgy tágas, mint a négy ajtózseb, s vannak kisebb rekeszek, polcok is.

Mindent egybevetve nem a forrásokkal kiszámítottan gazdálkodó holnap, hanem a cégnyereség- és marketingorientált jelenkor képviselője a Peugeot 308-as. Megvásárlója jókora globális és egyéni pazarlás árán jut egy csakugyan pazar, de korlátozott használati értékű kocsihoz.