Év Magyar Autója 2023
A verseny negyedik évében a három hazai autógyártóból kettő nevezett autót, így a tavalyi ezüstérmes, 2020-as győztes, esztergomi Suzuki S-Cross teljes hibrid változata a 25 éves jubileumát ünneplő győri ikon, az Audi TT RS ellen bizonyíthatott. A zsűri egyhangúan döntött a hétköznapokban jobban használható, a hazai utakon markánsan megjelenő S-Cross mellett, de a győri TT sem maradt jutalom nélkül. A zsűri rendhagyó módon különdíjat ítélt oda a győri termeléstől hamarosan búcsúzó sportkocsi RS változatának.
Év Magyar Autója 2023 díj: Suzuki S-Cross Hybrid
Év Magyar Autója – A zsűri különdíja: Audi TT RS

Magyar Év Autója 2023
Hét kategóriában hirdetett győztest a zsűri. A kisautók kategóriát a Skoda Fabia nyerte, a Honda Civic a családi autók között győzött, a Citroën C5 X az üzleti autók között lett első, a Volkswagen Taigo a kis szabadidő-autók között, a Skoda Karoq a közepes szabadidő-autók mezőnyében, míg a Mazda CX-60 PHEV a nagy szabadidő-autók között győzedelmeskedett. A BMW ezúttal is behúzta a sportautó kategóriát, ahol a BMW M3 Touring kapta a koronát.

Év Zöldautója 2023
Hét kategóriában nevezhették az importőrök és az autógyártók az plug-in hibrid és teljesen elektromos autóikat. A hibrideknél előírás, hogy kevesebb mint 50 gramm/kilométer lehet a szén-dioxid-kibocsátásuk. A legtöbb autó az elektromos szabadidő-autók kategóriájában indult, ahol a korábban az Év Autója 2022 díjat elhódító Kia EV6 vitte el a pálmát. Két díjat kapott a magyar piacra frissen érkezett kínai márka, az MG ZS EV az elektromos városi autók, az MG EHS pedig a hibrid városi autók mezőnyében győzött. Az elektromos prémium autók kategóriáját a Győrben gyártott karosszériaelemeket viselő Audi RS e-tron GT nyerte, a hibrid szabadidő-autók között a Peugeot 408 PHEV, a hibrid prémium autók között pedig a Lexus RX 450h+ lett az első. Az elektromos haszonjármű-kategóriát toronymagasan nyerte a Volkswagen ID. Buzz Cargo.

Közönségdíj 2023
A díjra mind a 39 nevezett autó esélyes volt. A kezdeti szoros versengést követően fölényes szavazatelőnnyel nyert a Suzuki S-Cross a Kia és a Toyota előtt. A februárban zajlott online szavazáson több mint ötezren vettek részt.
Év Magyar Autója 2023 Közönségdíj győztes autó: Suzuki S-Cross

A teljes lista a www.evmagyarautoja.hu honlapon tekinthető meg, ahol az egyes autókra leadott pontszámok is nyilvánosak.

Év Beszállítója 2023 díj
A Járműipar.hu autóipari szakmai magazin és az Autószektor autós portál az Autós Nagykoalíció közreműködésével idén is kiosztotta az Év Beszállítója díjakat. Azok a Magyarországon termelő, fejlesztő vagy szolgáltató, autóiparban érdekelt vállalatok nyerhetik el ezt a kitüntetést, amelyek az adott évben, tehát 2022-ben komoly beruházást, létszámbővítést és fejlesztést hajtottak végre Magyarországon. A szerkesztőségek a megkérdezett autógyárak, illetve autógyártók ajánlásaival a következő vállalatoknak ítélték az Év Beszállítója 2023 díjat.
Év Beszállítója 2023 díj: AVL Hungary Kft., Busch-Hungária Kft. (Győr), Continental Autonomous Mobility Kft. (Budapest, Szeged), Infineon Technologies Cegléd Kft., Mono-Ipolyfabric Kft. (Ipolytölgyes).

Év Autós PR-szakembere 2023 díj
Minden évben a zsűri kiválasztja azt a PR-szakembert, aki egész éves szakmai tevékenyégével kimagaslik a mezőnyből, illetve a versenyben nevező importőr, márka képviseletében a leginkább segíti a zsűri munkáját. Idén egyhangúan Jakab Rékának (Audi Hungaria) ítélte oda a díjat a zsűri.
Év Autós PR-szakembere 2023 díj: Jakab Réka

A versenyről
Minden évben nagy példányszámú online és print lapok elismert autós újságíróiból álló, független szakmai zsűri (tagjai: Biró Csongor, Csordás Gábor, Gulyás Péter, Katona Mátyás, Miklós-Illés Kálmán) dönti el, hogy több kategóriában melyik lesz a magyar autópiacon a „legmagyarabb”, a „legjobb” és a „legzöldebb” autó. Idén a közönségdíjjal és a zsűri különdíjával együtt tizenhét díjat kaptak a hazai forgalmazók és gyártók. Az egyedi porcelán alkotások Frick-Törzsök Rebeka pécsi formatervező munkáját dicsérik.
A szervezők és a zsűri ezúton köszönik Katona Mátyás négyévnyi fáradhatatlan, valamint önzetlen munkáját, amellyel hozzájárult a zsűrizés tisztaságának és objektivitásának megőrzéséhez és élen járt az Év Magyar Autója díj népszerűsítésében. Az Év Magyar Autója díj soron következő, 2024-es idényében új zsűritag kezdi meg a tevékenységét: Katona Mátyás helyét László Ferenc, a HVG autós- és tech szakújságírója veszi át.

Az ünnepélyes díjátadót március 17-én a Magyarok a Világ Járműgyártásában kiállítás helyszínén tartják a szervezők (AMTS, G pavilon, 12 óra).
További részletek: http://www.evmagyarautoja.hu/