A gondtalan utazáshoz körültekintő tervezés szükséges. Nem csupán autója műszaki állapotára kell ügyelnie, hanem az utazás során érintett országok közlekedési és jogszabályait is ismernie kell. Mielőtt eldönti, merre indul, üssön fel egy nem túl régi autósatlaszt. Érdemes beruháznia friss kiadványba, hiszen a néhány évvel korábbiakon az új autópályák nem szerepelnek. A legjobb térképeken külön mellékletben feltüntetik a lehajtók és csomópontok sorszámát, a pihenőhelyek nevét és az ott nyújtott szolgáltatásokat.

Miután kiválasztotta a célállomást, járjon utána, milyen engedélyekre lesz szüksége. Legfontosabb a nemzetközi zöld kártya. Ezzel igazolhatja külföldön a kötelező gépjármű-felelősségbiztosítás meglétét. Ne felejtse el aláírásával érvényesíteni az okmányt. Az uniós rendszám a nemzetközi rendszámegyezményt aláíró országokban önmagában is igazolja a biztosítás meglétét. A régi rendszámoknál az autón elhelyezett H matrica is szükséges a tanúsításhoz.

Készüljön fel az útdíjak fizetésére. Romániában, Ausztriában, Csehországban, Szlovákiában és Svájcban országos, különböző időszakokra érvényesíthető matricát kell vásárolni. Svájcban és Romániában a matricát határátlépéskor veheti meg. Bankkártyával szinte mindenhol fizethet, de nem árt készpénztartalékkal is rendelkeznie.

Ellenőrizze vezetői engedélye és autója okmányainak érvényességét. Tájékozódjon, hogy az ön által érintett országok aláírták-e az 1968. évi bécsi közúti közlekedési egyezményt. Ezekben az országokban és az EU teljes területén érvényes a magyar jogosítvány, de Törökországban már szüksége lesz nemzetközi vezetői engedélyre. Ügyeljen rá, hogy a gépkocsi műszaki és környezetvédelmi vizsgájának érvényessége legalább 30 nappal meghaladja a tervezett visszaérkezés időpontját.

A leggondosabb előkészületek ellenére is lerobbanhat az autója vagy balesetet szenvedhet. Az elhúzódó ügyintézés közben lejáró műszaki vizsga rengeteg bonyodalmat okoz. Az új járművekhez általában jár assistance szolgáltatás. Az autós bárhol kerül bajba, a nemzetközi szervizhálózat segít orvosolni a gondokat, ha kell, csereautót biztosít. Az öregebb kocsik tulajdonosai a Magyar Autóklub nemzetközi segélyszolgálatára fizethetnek elő. A pórul járt sofőr egy előre megadott telefonszámon jelentheti be problémáját, és a központ riasztja az adott ország sárgaangyalait. Indulás előtt kössön betegség-, baleset- és poggyászbiztosítást. Okmányairól készítsen fénymásolatot és helyezze poggyászába, az eredetiket viszont mindig tartsa magánál.

Ellenőrizze a kötelező tartozékokat. Tűzoltó készülék, elakadásjelző háromszög – néhol ebből kettőt kérnek –, fényvisszaverő csíkokkal ellátott sárga mellény, elsősegélydoboz, pótkerék, izzókészlet, szerszámok és néhány alapvető pótalkatrész legyen az autójában.

Sose induljon útnak élelem és megfelelő mennyiségű ivóvíz nélkül. Az ördög nem alszik, a legjobban felkészült autós is kerülhet váratlan helyzetbe. Például egy eldugott tengerparti öböl kerül az útjába, ahol szeretne eltölteni néhány kellemes órát, ami étlen-szomjan nem olyan üdítő élmény.