Az Egyesült Államok hadserege által fenntartott GPS navigációs jel kiváltására már részben működik az orosz Glonassz rendszer, és az Európai Unió is megvalósítja a saját navigációs műhold-hálózatát Galileo néven. Az összesen harminc (27 működő és 3 tartalék) műhold közül augusztus 22-én az 5. és 6. példányt, a Doresa és Milena névre hallgatókat bocsájtották fel.

Francia Guyanából egy Szojuz hordozórakétával lőtték fel a műholdakat, amelyekről augusztus 23-án kiderült, hogy nem a megfelelő magasságban álltak Föld körüli pályára. Ezen felül nem közölt további információkat az ESA európai űrügynökség, nem tudni, hogy a műholdak saját erőből képesek lesznek-e elérni az eredetileg tervezett magasságukat, illetve hogy ha jelenlegi magasságukban maradnak, képesek-e ellátni feladatukat. Jean-Yves Le Gall, a francia űrügynökség vezetője szerint több napig tart majd, mire kiderül, mi a pontos helyzet és mi lehet annak megoldása, ezt követően tudnak képet alkotni arról, hogyan kell módosítani a hálózatot, ami a még hátralévő kilövések időpontját is kihathat. Az Európai Unió tervei szerint 2019-ben kezdené meg a működését a mindenki számára 1 méteres pontosságú helymeghatározás lehetővé tevő Galileo rendszer, ami ellen például az Egyesült Államok már tiltakozott – ott csak a katonai jel rendelkezik ilyen pontossággal, a mindenki számára hozzáférhető civil jel érzékenységét háborús övezetekben szándékosan csökkentik.

Az Autó-Motor ott van a Facebookon is! Klikkelj ide, és lájkolj minket a legérdekesebb hírekért és a lappal kapcsolatos friss infókért!