Már folyik a termelés a brit Amalgam Fine Model Cars pécsi üzemében. Ha csupán ennyit írunk, nem biztos, hogy sokan felkapják a fejüket idehaza, pedig nem kis dologról van szó. A cég ugyanis luxus- és Forma 1-es autókat készít. Motor nélkül és rendszerint jóval kisebbeket is az eredetinél, de világszínvonalú, méregdrága modellautó-csodákat. Olyanokat, amelyek darabjáért a világban egyes cégek, elszánt gyűjtők, és a luxustermékekért rajongó gazdag vásárlók hajlandóak akár kétmillió forintnak megfelelő eurót, fontot vagy dollárt is kiadni.

A kisautók műanyagból készülnek, de bőr, szövet és fém alkatrészek is vannak bennük, a kerekük pedig szintén a gyárinak megfelelő anyagokból van. A Dunántúli Napló megtudta, hogy a napokban elkészült az első pécsi Forma 1-es autó Pécsett, egy tűzpiros Ferrari, sőt már újabbak is követték, és a cél az, hogy karácsonyig tíz modellel legyenek meg.

A Zsolnay-negyedben lévő üzemben egyelőre értesüléseink szerint húszan dolgoznak, akiket nagyon alapos, többkörös kiválasztási procedúra után vettek fel. Ugyanakkor értesülésünk az is, hogy a következő években, de az is lehet, hogy még hamarabb bővítenék a létszámot, és végül akár százötven embert is foglalkoztatnának. Úgy tudjuk, az is szóba került, hogy a termelés minden egyes fázisát Pécsett végeznék, nem csak az összeszerelést, pontosabban építést, de például a tervezést, és az alkatrészek, alapanyagok gyártását is, úgy tudjuk, utóbbiak ma jórészt Kínából érkeznek.

A legtöbb modellautót tudomásunk szerint 1:8-as méretarányban készítik, de értesüléseink szerint 1:1-es, vagyis az eredetivel teljesen megegyező méretű műanyag autót is terveznek a későbbiekben. Hogy mire lehet egy ilyen, motor nélküli autót használni? Például egy olyan városban kiállítani, ahol rendeztek vagy ma is rendeznek Forma 1-es futamot, legyen az San Marino vagy akár Budapest. Természetesen kerestük a brit cég magyarországi, pécsi bejegyzésű vállalkozásának, az Amalgam Europe Kft.-nek a vezetését, kérve, hogy nyilatkozzanak a tevékenységükről, a terveikről, illetve arról, hogy miért és hogyan választották Pécset, de azt mondták, egyelőre nem kívánnak nyilatkozni.

Kiváló helyszín

Az Amalgam Fine Model Cars tudomásunk szerint a Nemzeti Fejlesztési Ügynökségen keresztül jelent meg Pécsett, ahol a Pécsi Városfejlesztési Zrt. munkatársai igyekeztek nekik megfelelő helyet találni. Állítólag nem is volt könnyű a keresés, hiszen egészen egyedi dologról van szó, de a Zsolnay-negyed mellett végül információink szerint több indok is szólt. Az egyik, hogy itt gyakorlatilag azonnal tudtak nekik a gyártás megkezdéséhez üzemhelyiséget biztosítani. A másik, hogy ott ahhoz is lesz nekik megfelelő épület, egy még üres csarnok, ha valóban növekedni tud a cég. Végezetül a Zsolnay-negyed kialakításakor, sőt megálmodásakor is koncepció volt, hogy oda hasonló, a kreatív iparban tevékenykedő cégeket telepítsenek. A már itt működő és gyártó kesztyűmanufaktúra is beleilleszthető e tervbe, a modellautókészítés pedig kifejezetten.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Autó-Motor ott van a Facebookon is! Klikkelj ide, és lájkolj minket a legérdekesebb hírekért és a lappal kapcsolatos friss infókért!