– A csapat nagyon megbecsüli a Mercedes tűzoltóautót, melyet 20 éve az ausztriai brenzi egységtől kaptunk – mondta Náray László, a segesdi önkéntes tűzoltók parancsnok-helyettese. – Többnyire műszaki mentésekhez vonulunk az 50 éves, 2200 köbcentis járművel, mely eddig 17 ezer kilométert tett meg. Kisebb olajfolyás ugyan már előfordult, de orvosoltuk a problémát, s igyekszünk minél jobban karban tartani. Nagyon várjuk, hogy eredményesen túl legyünk az ellenőrzésen.

Punik László autóminősítő vizsgabiztos azt mondta: Kaposváron 2010 óta végeznek veteránjármű vizsgáztatást. 2015-ben 75 gépkocsit ellenőriztek, két éve 71-et, tavaly 67-et. Térségünkben még Zalaegerszegen és Pécsen nyílik erre lehetőség.

– Kétségkívül előnyt jelent, ha valaki sikeresen teljesíti a követelményeket – folytatta a szakember. – Egyrészt a járműre öt évig érvényes a műszaki vizsga, nem kell súlyadót fizetni, továbbá minimális a biztosítás összege, s a minősítés növeli a gépkocsi vagy a motorkerékpár értékét. Az általános tapasztalat szerint a tulajdonosok túlnyomó többsége tisztességesen felkészített járművel jelentkezik, ám korántsem mindenkinek sikerül elsőre megszerezni az igazolást. Hétfőn is felfüggesztettünk egy vizsgát, mivel a gépkocsi nem teljesítette a követelményeket.
A kaposvári Balogh Lajos unokaöccsének Pannónia T-5-ös motorkerékpárjával érkezett. Lenyűgöző állapotú az 1969-es gép: a blokktól kezdve a festésen át a küllőzésig mindent aprólékosan felújítottak. A 48 éves kamionos férfinak is van egy Pannóniája, s azt mondta: az apai örökségtől a világ összes kincséért nem válna meg, annyira megszerette. Szerinte a motorozás életforma és hobbi, ami a tizenéveseknek éppúgy örömet, kikapcsolódást jelent, mint az idősebbeknek. S nem feltétlenül van szükséges luxus gépre, már egy kisebb teljesítményű, sokat futott motor is megdobogtatja a motorosok szívét. A nagyberki Zelfel György eredetileg régi traktorok gyűjtésére szakosodott, 1989-ben alapozta meg a kollekciót, egyik büszkesége egy 1923-as Fordson. Hétfőn egy boxermotoros VW Varianttal jelent meg a kaposvári műszaki bázison.
– Sikerült, átment a vizsgán az autó – mondta a férfi. – Az eset érdekessége, hogy a Volkswagen korábban annak az idős férfinak a tulajdonában volt, akitől a traktort vásároltam.
Az attalai Orbán János egy zöld színű, 1984-es évjáratú 123-as Mercedest hozott. Szerinte egyre pezsgőbb életet élnek a veteránjármű klubok, ami érthető: a régi autók, motorok és teherautók rengeteg embert rabul ejtenek.