Az egyre nagyobb hazai veterános közösség örömére egymást érik a klasszikus autókra épülő programok, melyek közül nemzetközi elismertségével lóg ki a balatonfüredi rendezvény. A régi idők autós seregszemléit felelevenítő szabadtéri tárlatra a környező országokból is érkeztek résztvevők, akik boldogan állították ki horribilis értékű autóikat kordonok és kerítések nélkül.

Bugatti 57 Atlantic (1937) replika. Fotó: Lővei Gergely


Az idei év a Bugattik körül forgott, az egyik leglátványosabb példány egy fekete 57 Atlantic replika volt, amely a férfi nézők közönségdíját zsebelte be, de nem kevésbé vonzotta a tekinteteket az 1934-es Chrysler Airflow, amely aerodinamikus formatervével megelőzte korát, a felvonuláson pedig elvitte a fődíjat. A támogatók között ismét kiemelt szerepet vállalt a BMW, a bajor márka ezúttal a szárnyai alá vett Mini monte-carloi győzelmének 50. évfordulóját ünnepelte a Cooper S replikával és olyan ritkaságokkal, mint az olasz gyártású Innocenti Mini Cooper 1300-as, vagy a gyári pick-up. Nem feledkezett meg a saját típusairól sem a BMW, mind közül az 1936-os 315 Roadster volt a legmegkapóbb, de a cápaorrú 6-os sorozat, vagy a Cecotto különkiadású E30 M3-as előtt is sűrűn kattogtak a fényképezőgépek.

Hoffmann&Novague R200 (2015) és Škoda 130 RS (1974) replika
Chrysler Airflow (1934)

A lenyűgöző Mercedesek, Rolls-Royce-ok és Jaguarok mellett olyan, mára feledésbe merült márkák is láthatók voltak, mint az Aero, a Praga és a Wikov. Aki kilátogatott a Balaton partjára, egy különleges új autót, az egyedi gyártású, Audi R8-as alapú Hoffmann&Novague R200-ast is élőben láthatta, amely a Škoda 130 RS szellemi utódja, és bárkinek elkészíti az ötletgazda, Petr Novague.

Opel Rekord C5 „Fekete özvegy” (1968) replika

Magnum és Robin

Születésem évében, 1988-ban fejeződött be a Tom Selleck főszereplésével készült, Magnum című filmsorozat, amely a Magyar Televízióba éppen akkora fáziskéséssel jutott el, hogy még gyerekkoromban láthassam. A magándetektív Hawaiion a világ elől elzárkózó (és a sorozatban sosem látható) sikeres író, Robin Masters szolgálatában áll, ezért nem Magnum nevét viseli a Ferrari 308-as, melyet folyamatosan a legújabbra cseréltek. A Balatonfüreden kiállított autó a 7. és 8. évadban szereplő GTSi QV-vel megegyező amerikai kivitel, világos bőrbelsővel és az autentikus rendszámtáblával. Bár a nagyon rövid nadrágot és hawaii inget viselő sztárt nélkülöznöm kellett, gyermeki örömmel jártam körbe a tűzpiros popkulturális ikont.

A Facebook oldalunkon a Galériában több képet láthatnak a IV. Balatonfüred Concours d’Elegance-ról.

Maserati Mistral (1964)

Az Autó-Motor ott van a Facebookon is! Klikkelj ide, és lájkolj minket a legérdekesebb hírekért és a lappal kapcsolatos friss infókért!