Rögtön három darab autót állított rajthoz a németországi Papenburgban található ATP oválpályán a Mazda, amelyek aztán sorra döntötték meg az FIA-világrekordokat a 2,0-2,5 literes dízelmotorral hajtott autó kategóriában.

Nagyon együtt haladtak az autók, a 24 órás száguldás végén mindössze 0,89 km/h volt az eltérés az átlagsebességek között. A korábban a kategóriában fennálló 209,824 km/órás csúcssebességet bőven túlszárnyalták a Mazdák, ezentúl 221,072 km/h az átlagsebesség-rekord. Az FIA részéről még hátravan az elért eredmények hitelesítése, de az autógyár szerint ez már csak formaság, hiszen megfelelően dokumentáltak mindent.

A 175 lóerős SkyActiv-D motorral szerelt limuzinokat hét EU-országból származó 23 pilóta vezette, autóversenyzők mellett újságírók és rajongók (nyereményjátékon győztek) is voltak köztük. A boxutcában dolgozó személyzetet a Mazda márkakereskedéseiből a rekordkísérletre kölcsönkért szerelők jelentették.

Ahhoz, hogy hiteles legyen az eredmény, a vezetőknek arra kellett figyelniük, nehogy túlságosan megközelítsék az előttük haladó autót, és annak szélárnyékában haladjanak, egyébként meg a bőven 200 km/h felett vett döntött kanyarok jelentették a legnagyobb veszélyt a 1,5 órás körök során. Végül sérülés és műszaki hiba nélkül teljesítették a sofőrök és az autók a 24 órás száguldást.

Az Autó-Motor ott van a Facebookon is! Klikkelj ide, és lájkolj minket a legérdekesebb hírekért és a lappal kapcsolatos friss infókért!