Az ötlet nagyszerű, de a megvalósítás nagy valószínűséggel nem fog bekövetkezni a SkyCycle névre keresztelt bicikliút-hálózat esetén, amellyel a londoni közlekedési helyzetet szeretné enyhíteni Sir Norman Foster építész és az irodájában dolgozó szakemberek.

Az elképzelés szerint a meglévő, felszín felett futó vasútvonalak fölé építenék fel a kifejezetten kerékpárosok közlekedésére kialakított utat, az összesen 217 kilométeres hálózatba 209 csomópontban lehetne fel- és lecsatlakozni. Egy nem is annyira apró szépséghibája van a dolognak, mégpedig a drágaság, az első 6,4 kilométer hosszú szakaszt, ami Kelet-London és a Liverpool utcai állomás között haladna, a számítások szerint 220 millió fontból, azaz több mint 78 milliárd (!) forintból építenék meg.

Hivatalos részről érdeklődéssel figyelik az ötletet, egyelőre nincs szándékában a városvezetésnek  pénzt elkölteni egy ilyen projektre, amely a tervek szerint 20 év alatt valósulna meg. A SkyCycle vonzáskörzetében (10 perc kerékpározásra a becsatlakozási pontoktól) mintegy 6 millió potenciális felhasználó él. Azonban kritikus hangok is akadnak, a három emelet magasságban (a vasúti űrszelvény fölött) kialakításra kerülő bicikliúton valahogy meg kellene oldani az időjárás, különösen a szél elleni védelmet (ami komoly galibát okozhat a 6 méter széles, kevés ponton megközelíthető hálózatban), illetve az ilyen magasra vezető rámpa meredeksége és hossza is kérdéses még jelen pillanatban.

Az Autó-Motor ott van a Facebookon is! Klikkelj ide, és lájkolj minket a legérdekesebb hírekért és a lappal kapcsolatos friss infókért!