A TU Eindhoven csapata már korábban is indult az ausztráliai napelemes autók versenyén, ezért most újabb kihívások után néztek. A verseny maradt, csak az autó lett más, egy családi használatra is alkalmas autót készítettek, amelyet soha nem kell tankolni.

A Stella elnevezésű, négyszemélyes utastérrel rendelkező autó tetejére szerelt szilícium napelemek elméletileg több energiát képesek termelni, mint amennyit az autó elfogyaszt. Persze ideális körülmények csak laboratóriumban léteznek, ezért 600 km-re becsülik a gyakorlati hatótávolságot a 6 kWh kapacitású akkumulátorral.

Utóbbinak tömege 60 kg, ami a legnagyobb tétel az egyébként 380 kg-os saját tömegben – alumínium és karbon a 4,5 méter hosszú, 1,65 méter széles karosszéria anyaga, az ablakok vékony műanyagból készültek. Áramvonalas formájának köszönhetően 70 km/órás tempónál 1,7 kW a teljesítményigény, ezt lőtték be kényelmes utazótempónak az október 3-6 között Ausztráliában megrendezésre kerülő napelemes autók versenyén, ahol 3000 km-es távolságot kell leküzdeni az autókkal. A Stella esetén a Cruiser osztályban hajt majd a győzelemre.

Az Autó-Motor ott van a Facebookon is! Klikkelj ide, és lájkolj minket a legérdekesebb hírekért és a lappal kapcsolatos friss infókért!