A direktbiztosítási szolgáltatásokat kínáló Aegondirekt.hu egoMedia üzletága 68,185 fő – autótulajdonosok és gépkocsival nem rendelkezők – megkérdezésével végzett el egy online kérdőíves kutatást.

A magyarok 69,22 százaléka egyáltalán nem, míg további 19,49 százaléka is csak 2-3 éven belül tervez autóvásárlást, minden tízedik itthon élő tervei között azonban szerepel egy új, vagy használt autó beszerzése a következő 12 hónapban. A hazai közlekedési kultúrát a honiak fele rossznak, illetve tragikusan rossznak tartja, vélhetően emiatt is rettegnek legtöbben attól, hogy más hibájából balesetet szenvednek, s csupán minden tízedik járművezető félti nálunk a kocsiját a tolvajoktól.

Veszünk autót?

A felmérésében megkérdezettek 69,22 százaléka arra a kérdésre, hogy előre láthatóan mikor fog új vagy használt gépjárművet vásárolni, azt válaszolta, hogy egyelőre nem tervezi ezt. Közel minden ötödik válaszoló, a megkérdezettek 19,49 százaléka pedig csak 2-3 éven belül tervez autóvásárlást, minden tízedik, 7699 megkérdezett szándékai között azonban szerepel az új vagy használt autó beszerzése 12 hónapon belül. A kutatásban megkérdezett autótulajdonosok válaszaiból megtudjuk, hogy minden második autót hitelre vásároltak tulajdonosaik. Az autójukhoz kölcsön segítségével hozzájutók aránya 49,67 százalékot tesz ki, míg a válaszadók 44,62 százalékát adják a kocsijukat készpénzzel megvásárlók, s csupán 5,7 százalék azoknak az aránya, akik egyéb forrásból vették autójukat.

A többi autóstól félünk, nem a tolvajoktól

A hazai autósok legnagyobb része, 63,85 százaléka attól retteg, hogy más hibájából balesetet szenved. A megkérdezettek ennél csak jóval kisebb része, 9,14 százaléka fél attól, hogy ellopják az autóját, s csupán a sofőrök 7,49 százaléka tartja reális veszélynek azt, hogy ő okoz balesetet másnak – derül ki az egoMedia felméréséből. A több mint 4 millió magyar rendszámú gépjármű csupán 20 százalékára kötöttek CASCO biztosítást tulajdonosaik, utóbbiak közel kétharmada, 64,94 százaléka nem engedheti meg magának a biztosítást, míg minden negyedik autós úgy érzi, felesleges CASCO-t kötni járművére, annak idős kora miatt.

Az Autó-Motor ott van a Facebookon is! Klikkelj ide, és lájkolj minket a legérdekesebb hírekért és a lappal kapcsolatos friss infókért!