Az ORFK adatai szerint a 2010-ben eltulajdonított 6109 jármű túlnyomó része személygépkocsi, összesen 4885 darab. Bár 2009-hez képest az összes ellopott járművek száma 4,5%-kal csökkent, a személygépkocsiknál ez a kedvező tendencia alig jelentkezett, szinte ugyanannyi személyautót vittek el.

Emelkedett a lopások száma Csongrád, Hajdú-Bihar, Komárom-Esztergom és Jász-Nagykun-Szolnok megyében. Csökkent ugyan az esetek száma az előző évekhez képest, de a többi megyével összehasonlítva még mindig kiemelkedően magas Budapesten, ahol az összes személyautó lopás 62%-a, 3777 eset történt. Legjobb a helyzet Békés, Vas és Nógrád megyében, ahol tavaly kevesebb mint 35 autót tulajdonították el.

„Egy autó vásárlása még manapság is a lakásvásárlás után az egyik legnagyobb pénzügyi döntés. Általában több éves spórolás eredményeként vagy hitelfelvétellel sikerül megszerezni a kívánt járművet. Elvesztése nagyon súlyos csapás, különösen azoknak, akiknek a munkájukhoz vagy a munkahelyre történő eljutáshoz nélkülözhetetlen az autó. Ilyenkor, ha nem sikerül heteken belül megnyugtató megoldást találni, akár a munkahely és így a család egzisztenciája is veszélybe kerülhet.” – mondta Kaszab Attila, a K&H biztosító nem-életbiztosítási üzletágának vezetője. Még ha meg is találják az ellopott autót, abból jó eséllyel már nem lehet újra használható járművet csinálni, hiszen a forgalomba helyezés nehézségei miatt jellemzően alkatrésznek lopnak. Alig pár órával az eseményt követően már szinte teljesen lecsupaszított karosszéria marad csak az autóból.