A holland Spyker egy héttel ezelőtt még megmentő stratégiai partnerként üdvözölte a kínai Hawtai autógyárat, amely összesen 150 millió eurót feccölt volna a svéd autógyár megmentésébe, és Kínában is elkezdte volna gyártani-forgalmazni az autókat. Akkor azért még megjegyezték, hogy ez csak egy előzetes megállapodás, a végleges aláírása előtt még különböző hivatalok jóváhagyására is szükség van.

Nos, úgy tűnik, Kínában meglehetősen gyorsan őrölnek a bürokrácia malmai, ugyanis ma már be is jelentették, hogy egy hiányzó jóváhagyás miatt azonnali hatállyal lefújják a stratégiai partnerséget. Alig pár órával azt követően, hogy a Hawtai főnökei meglátogatták a trollhattani gyárat. A tárgyalások tovább folynak, de immár nem kizárólagos szerződésről, hanem egyszerű közös munkáról.

A Spyker tulajdonosai tehát továbbra is megmentőt keresnek a Saab gyárnak, és továbbra is Kínában vizsgálódnak. A hírek szerint a legelőrehaladottabb tárgyalásokat a Great Wall autógyárral folytatja a Spyker. Ez a kínai gyár jelenleg alvázas pickupokkal és szabadidő-autókkal próbálkozik Európában és Ausztráliában, a Saab személyautói jól kiegészítenék a kínálatot. Ezt egyébként egyik értintett fél se kívánta kommentálni.