Egy ausztrál hivatalos szerv, a mifelénk a versenyhivatalnak és fogyasztóvédelmi hatóságnak megfelelő Competition and Consumer Comission vizsgálata derített arra fényt, hogy számos náluk eladott kínai autóban – 2009 óta forgalmaznak Great Wall és 2011 óta Chery típusokat – azbesztet használtak. Ennek a rákkeltő anyagnak a használata tilos, ezért azonnali hatállyal felfüggesztették az érintett autók forgalmazását, és arra kötelezték a forgalmazót, hogy távolítsa el a kérdéses alkatrészeket a már forgalomban lévő autókból.

A motorban és a kipufogórendszerben használt tömítésekben találtak azbesztet a vizsgálat során, a forgalmazó szerint csak abban hibáztak, hogy hazai – kínai – piacra jóváhagyott alkatrészeket szereltek az export autókba, a helyzet nem jelent különösebb problémát. Akkor vajon hogyan kerültek forgalomba olyan tömítések, amelyeket alkatrészként kínáltak? A hivatal sietett kijelenteni, hogy a most talált azbeszt nem jelent veszélyt az autósokra és a közlekedőkre, de több tízezer autó érintett, amelyeknél ki kell cserélni a kérdéses alkatrészeket. Ausztráliában 2004 előtt még általános volt, hogy azbeszt tartalmú tömítéseket használnak az autókban.

Az Autó-Motor ott van a Facebookon is! Klikkelj ide, és lájkolj minket a legérdekesebb hírekért és a lappal kapcsolatos friss infókért!