Az újautó-piac bővülése immár a használtautó-piacon is érezteti hatását: a Használtautó.hu adatai szerint egyre többen szeretnének sort keríteni az elmúlt években jórészt elmaradt autócserékre. Miközben 10 százalékkal többen keresnek újszerű autókra, azok nem sok időt töltenek a kereskedésekben: a 0-2 éves autók átlagosan 16 nap alatt találnak gazdára, szemben az összes korosztály 36 napos értékével.

„Az autópiac fokozatos magára találását erősíti, hogy egyre többen érzik úgy, eljött az ideje annak, hogy autójukat fiatalabbra cseréljék – magyarázza Fodor László, a Használtautó.hu marketingvezetője. – Újszerű autóra több mint 1,8 millió keresést indítottak április végéig az érdeklődők, ami tíz százalékkal haladja meg a 2012-ben mért szintet. Még meggyőzőbb adat, hogy a tavalyihoz képest átlagosan 27 százalékkal kevesebb idő is elég ahhoz, hogy egy újszerű, 0-2 éves személyautó az interneten gazdára találjon.”

Egy 0-2 éves autó átlagosan kevesebb mint fele annyi idő alatt kel el a meghirdetéstől számítva, mint egy idősebb korosztályba tartozó gépkocsi. Mindez nem csupán a megnövekedett keresletnek, hanem a visszaeső kínálatnak is tulajdonítható. Az adatokból kiderül ugyanis, hogy a 2008 utáni évjáratokból kínált használtautók száma mintegy negyven százalékkal marad el a korábbiakétól. Ennek igen egyszerű oka van: a 2008 végén kirobbant válság óta az újautó-eladások száma a korábbi szint töredékére esett vissza. Miközben 2008-ig évi 160-180 ezer új autót helyeztek forgalomba Magyarországon, 2010 óta ez a szám folyamatosan 60 ezer alatt van. Pótolhatná a kieső részt a használtautó-import is, de ezen a csatornán ma elsősorban 8-10 éves vagy ennél is idősebb autók kerülnek be az országba.

A legfiatalabb évjáratú autók kínálatát erősítik ugyanakkor az egyes autószalonokból kínált újszerű teszt- és bemutatóautók is. E szalonautókat átlagosan 10-12 százalékkal olcsóbban hirdetik meg, mint hasonló felszereltségű új társaikat, és a használt kínálatban szereplő többi fiatal autóhoz hasonlóan ezek a járművek is költséghatékony és reális alternatívát jelentenek az új autók vásárlása mellett.

Az Autó-Motor ott van a Facebookon is! Klikkelj ide, és lájkolj minket a legérdekesebb hírekért és a lappal kapcsolatos friss infókért!