Tavaly május elején, az országban elsőként nyerte el a zalaegerszegi északi ipari park a Tudományos és Technológiai Park címet, ez a meglévő infrastruktúra mellett a helyi oktatási intézményekkel való együttműködést is jelenti. Azonban ennek ellenére nem nagyon telt meg a park, most állami pénzből töltik meg a létesítményt.

Egy olyan tesztpálya felépítése a cél, ahol különféle autógyártók tesztelhetik új típusaikat, annyi lesz az eltérés a hasonló európai létesítményekhez képest, hogy itt rögtön egy olyan területet is kialakítanak, ahol az önvezető autókat városi környezetben lehet próbálni, tehát a klasszikus tesztpályákon kívül egy kisebb város is épül különféle közlekedési csomópontokkal. A központi költségvetés 35 milliárd Ft-ot ad, Zalaegerszeg a területi operatív programból 3,1 milliárd Ft-ot erre a célra fordít, és ezen felül még a 250 hektár területű telekkel is támogatja a beruházást. A tervek szerint 2017 decemberében befejeződik az építkezés, ezt követően kezdi meg a működését a különféle autógyártók, beszállítók és egyéb technológiai cégeket is váró létesítmény, ahol szállodák és egyéb kiszolgáló létesítmények is lesznek az esetenként hónapokat itt töltő mérnökcsoportok elszállásolására.

Nem csak ez a tesztközpont az egyedüli része az állami szerepvállalásnak e területen, hiszen május 17-én jelentették be, hogy autonóm gépjármű fejlesztői képzést indít a BME és az ELTE, az angol nyelvű oktatási program a BME KJK-n az Autonomous Vehicle Control Engineering, az ELTE-n Computer Science for Autonomous Driving nevet viseli.

Autó-Motor ott van a Facebookon is! Klikkelj ide, és lájkolj minket a legérdekesebb hírekért és a lappal kapcsolatos friss infókért!