A Nemzeti Közlekedési Hatóság által megvizsgált autóalkatrészek csaknem 15 százalékáról, megközelítőleg háromezer darabról derült ki minőségi vagy engedélyezési probléma. Még a szakembereket is meglepte, hogy néhány forgalmazó az általa árult, de nem jóváhagyott alkatrészeknél feltüntette: nem közúti forgalomra készült.

A Nemzeti Közlekedési Hatóság Közúti Gépjármű-közlekedési Hivatala a megyei (fővárosi) kormányhivatalok közreműködésével május második hetében országosan összehangolt ellenőrzést tartott a Magyarországon működő alkatrész-forgalmazók és – kereskedők tevékenységének széles körű felülvizsgálata érdekében. Az ellenőrzés többféle kereskedelmi egységre kiterjedt, így a szakemberek megfordultak autósboltokban, népszerű nagyáruházakban, benzinkutaknál.

Az országos adatok összegzése után kiderült, május 5-9. között összesen 352 alkatrész-forgalmazót ellenőriztek. A megvizsgált alkatrészek száma 21 968 volt, ebből 1108 esetben jóváhagyásra kötelezett, de jóváhagyási „E”, vagy „e” jellel nem ellátott alkatrészt találtak. A statisztika szerint ez volt a leggyakrabban felfedett szabálytalanság. Összesen 2912 alkatrésznél találtak valamilyen kifogásolnivalót.

Az akció során bebizonyosodott, már-már gyakorlattá vált, hogy a vásárló (magánszemély, autószerelő) kérésére egyedileg szerzik be az alkatrészeket, viszonylag rövid határidővel. Mivel ezen alkatrészek csak néhány napig találhatóak meg az üzletekben, ellenőrizhetőségük lehetősége csekély. További tanulsággal szolgált, hogy egyre inkább terjed az interneten történő vásárlás, amikor a vevő látatlanul vásárol alkatrészeket. A nem márkakereskedésben vagy hivatalos viszonteladónál rendelt gyári vagy utángyártott alkatrészek minősége azonban nem minden esetben felel meg az előírásoknak. Az NKH a jövőben is folytatni kívánja az ellenőrzéseket.

Az Autó-Motor ott van a Facebookon is! Klikkelj ide, és lájkolj minket a legérdekesebb hírekért és a lappal kapcsolatos friss infókért!