A Nissan Navara nevű pickupja a szegmens egyik éllovasa, a Renault már kölcsönkérte ezt a technikát a saját, Alaskan nevű autójához, most pedig a Mercedes-Benz vette kezelésbe a létraalvázas alapot. Az egész karosszéria új, épp csak az oldalablakok körvonala árulkodik a párhuzamosságról.

A technikában átveszik a Nissan által biztosított alapot, tehát a 2,3 literes négyhengeres dízel az alap, ami egy turbóval 163 lóerőt tud – 220 d néven kínálják –, biturbó feltöltéssel már 190 lóerős – 250 d –, piactól függően egy 2,4 literes benzines is választható lesz 165 lóerővel – szimplán 200 a jelölés. Ami igazán újdonság, az a 3,0 literes V6-os turbódízel, a 258 lóerős blokkhoz alapáron adják a 7 fokozatú automatikus váltót, ez extraként kérhető a 250 d-hez, egyébként hatfokozatú, kézi kapcsolású váltó jár szériában.

A Mercedes személyautók rugózási komfortját ígérik a hátul merev tengelyes pickupnak, egyébként 60 centis a gázlómélység, az első tengelynél 202, a hátsónál 221 mm a hasmagasság. Alaphelyzetben egyszerű, forgókapcsolóval aktiválható tengelykapcsolós összkerékhajtás jár (50:50 %-os nyomatékelosztás, max. 100 km/h sebesség), a 2018 közepétől választható V6-os dízelhez kínálják majd az állandó összkerékhajtást (bolygómű a központi differenciálmű), ahol 40:60 % a nyomaték elosztása a tengelyek között. Mindkét esetben van terepfokozat, a zárható hátsó differenciál pedig feláras.

A Mercedes-Benz X-osztály az 1,1 tonnás terhelhetőségével és 3,5 tonnás vontatási kapacitásával nemcsak adóoptimalizálásra alkalmas, de munkára is – erre a legjobb bizonyíték a Pure elnevezésű alapszint, 17 colos acélfelnikkel, fényezetlen fekete műanyag betétekkel, halogén fényszóróval, műanyag padlóborítással. A Progressive változathoz már 17-es könnyűfém felni, fényezett lökhárítók, bőrkormány és váltókar járnak, a rádió már 8 hangszórós, és szőnyeg van a padlón. A Power csúcs-szinten már krómozott hátsó lökhárító, 18-as könnyűfém felni, LED-es fényszóró, bőrkárpit van a fedélzeten (beleértve a műszerfalat is).

Az Autó-Motor ott van a Facebookon is! Klikkelj ide, és lájkolj minket a legérdekesebb hírekért és a lappal kapcsolatos friss infókért!