Amíg az összes, tüzelőanyagcellás-elektromos autót fejlesztő cég csak 2015-re, a kereskedelmi hidrogén-infrastruktúra várható beindulásának idejére ígéri autóját, a Hyundai nem vár tovább, és még 2012 decemberében megkezdi saját típusának sorozatgyártását.

Persze nem szabad rögtön világmegváltó darabszámokra számítani, a dél-koreaiak úgy számolnak, hogy az ix35-ös szabadidő-autó alapján elkészített ix35 Fuel Cell-ből 2015-ig nagyjából 1000 darabot fognak összerakni. Ezt követően pedig már évi 15 000 darabot akarnak gyártani. Dániában és Svédországban már megállapodtak önkormányzatokkal, hogy azok az új járművet fogják majd használni. Pár perc alatt fel lehet tölteni a hidrogéntartályokat a nagy nyomású (700 bar) gázzal, a szabványos fogyasztás szerint ez után 588 kilométer megtételére képes az elektromos hajtású szabadidő-autó. A hajtómotor teljesítményét ugyan nem árulták el, de azt igen, hogy a tüzelőanyagcella kimeneti teljesítménye 100 kW, a 100 km/órás tempót 12,5 másodperc alatt éri el az ix35 Fuel Cell, a végsebesség 160 km/óra.

Az Autó-Motor ott van a Facebookon is! Klikkelj ide, és lájkolj minket a legérdekesebb hírekért és a lappal kapcsolatos friss infókért!