– Minden évben január-február környékén kezdem meg a túra szervezését. Azért ilyen korán, mert ha olyan településeket is érintünk az utunk során, ahol egy esetleges helyi program részévé válhatunk, jó előre leegyeztetni mindent. Ez idén is így történt, január közepén már tárgyaltam az önkormányzatokkal és szerencsére mindenki pozitívan állt a túra ötletéhez, be is írták az eseménynaptárba az időpontot. Március közepén aztán jött a koronavírus, és minden borult, az is kérdésessé vált, hogy egyáltalán tartható-e idén veterános túra. Ez a bizonytalanság egészen május közepéig tartott. Addigra már sokan megkerestek az egyesületből is, hogy mire készüljenek, tudunk-e idén találkozni, hiszen számukra is egyértelmű volt, hogy július második szombatján hol kell lenniük. Ebből az idei évben engedtünk volna egyébként, és készültünk egy alternatív, szeptemberi 12-i dátummal is, de szerencsére a bizonytalanság május közepén elmúlt, kiderült, hogy megtarthatjuk a rendezvényt – mesélte a szervezés nehézségeiről Kerkuska Csaba elnök, majd egy furfangos ötletébe is beavatott minket.

Nemcsak a járművek hanem a tulajdonosok is be voltak zárva. A képen Kerkuska Csaba szervező, aki a különleges ötletektől sem riadt vissza
Fotó: Elekes Gergő / Feol.hu

– Amikor jött az az alternatíva, hogy 200 fő alatti egyházi rendezvények megtarthatók, felmerült bennem a gondolat egy veterános esküvő keretében megtartott túráról. Itt meg kell említenem Molnár Gábor barátunkat és feleségét, Krisztinát, akik rögtön bevállalták volna, hogy megújítsák fogadalmukat az egyház előtt, mint mondták, korábban már többször is megtették ezt, mit számít, hogy négy vagy öt alkalommal történik-e ez. Pap minden évben van a rendezvényünkön, így a járművek megáldása mellett egy ilyen feladat is várt volna rá, lett volna torta is, násznép is. Aztán jött a hír, hogy a veszélyhelyzetnek vége, így végül nem lesz szükség erre a furfangra, enélkül is gurulhatunk július 11-én.

9-kor start!
A programot tekintve Csaba elmondta, a hagyományos áldást és köszöntőt követően reggel 9 órától indítják a járműveket 2-3 perces eltérésekkel, így, ha összejön a tervezett 50 jármű, közel 2 óra alatt mindenki a gázra taposhat. 5-6 állomásra készülhetnek a versenyzők, melyek mindegyikén játékos feladatokkal kell megküzdeniük, ám már az oda vezető út sem lesz kalandoktól mentes, hisz számos, kifejezetten lassító, megfigyelő kihívás vár rájuk, melyekre a válaszokat még az interneten sem találják meg.

Idén is láthatunk igazi ritkaságokat a találkozón
Fotó: Archív: Elekes Gergő / Feol.hu

A nagyjából 94 km-es csillagtúra Csákvárról, a Rákóczi utcában található parkolóból indul, hogy aztán Vértesboglár-Szár-Szárliget-Tatabánya-Vértessomló-Várgesztes-Környe-Kőhányáspuszta településeket érintve délután ismét Csákvárra fusson be. Mindez a tervek szerint 3,5-4 órát fog igénybe venni. Az összes autó a startnál és a célban lesz egyszerre megtekinthető. A túrát a bicskei rendőrkapitányság, a pázmándi valamint a települési polgárőrök fognak biztosítani.

Több időt töltene a családdal, de a veteránozás örök!
A jövővel kapcsolatban Csaba elmondta, hogy kicsit többet szeretne unokázni, a családjával lenni, de mindenképp szeretné folytatni a hagyományt is, tehát lesz 12. alkalom. Hozzátette, az 54. életévét tapossa, így kicsit már elfáradt a szervezés során, nagyon örülne, hogy ha az egyesületen belül a fiatalabbak aktívabban beszállnának az előkészületekbe, mert igény mindig lesz ezekre a találkozókra. Mi sem bizonyítja ezt jobban, minthogy nagyon rövid idő alatt kellett megszervezniük az idei túrát, és mindenki azonnal rávágta az igent a felkérésre, ami több mint pozitív visszajelzés a szervezők részére.