Hagyományteremtő szándékkal indította el március elején a Mercedes-Benz Manufacturing Hungary Kft. és a Neumann János Egyetem az egyetemi hallgatóknak kiírt mérnökversenyt, melynek célja az volt, hogy a diákok gyakorlati megoldásokat találjanak a gyár mérnökei által előkészített műszaki feladatokra. A jelentkező 33 hallgatót a verseny szervezői összesen hét, 4-5 fős csapatba osztották. A három hét alatt a Mercedes-Benz modellek gyártásával kapcsolatos aktuális műszaki tervezési és programozási feladatokat oldottak meg mentorok segítségével. Az egyik csapat például egy robotmegfogót tervezett át, egy másik a vevői megbízások műhelybeli digitális dokumentációjával foglalkozott, de volt olyan is, amelynek robotok adatbázisfájljaihoz kellett olvasóprogramot készítenie. A javaslatokat hétfőn tízperces prezentáció keretében mutatták be a csapatok, teljesítményüket dr. Kovács Lóránt, a GAMF Kar dékánja vezetésével egyetemi oktatókból és a gyár mérnökeiből álló szakmai zsűri bírálta el.

Fotók: Bús Csaba

– A verseny előtt természetesen tudtuk, hogy a hallgatók megfelelő tudást szereznek az egyetemen, ugyanakkor életszerű, gyakorlatorientált szemléletmódot igénylő szakmai feladatokat kívántunk nekik adni. Teljes mértékben meg vagyok elégedve az eredményekkel, sőt le vagyok nyűgözve, a mentoroktól is abszolút pozitív visszajelzéseket kaptam a csapatokról, de jó volt látni azt is, hogy a diákok mosolyogtak, jókedvűek voltak. Úgyhogy szerintem nemcsak mi, hanem az egyetem is elégedetten összegezheti a verseny tapasztalatait – nyilatkozta a Baon.hu-nak Kovács Tamás.
Jelzésértékű lehet, hogy a Mercedes-Benz gyár műszaki ügyekért felelős ügyvezető igazgatója többször is “kollégáknak” nevezte az egyetemistákat. Hozzátette: biztosan lesz folytatása a vetélkedőnek, szeretnék a gyár mindennapi életébe beépíteni az egyetemmel való együttműködést. Kiemelte, hogy nemcsak duális képzésben résztvevő műszaki hallgatók, hanem gazdasági szakon tanuló egyetemisták is voltak a csapatokban. Mint mondta, 4-5 kvartett megoldásait azonnal be lehet vezetni.

Ez már meg is történt a végül győztes Notschalter (a német szó magyar jelentése: vészkapcsoló) nevű kvartett esetében. Deli Árpád és Misli Bence járműmérnök, Fekete Renáta gazdálkodási és menedzsment, valamint Markovics Benjámin gépészmérnök szakos hallgatók egy autóemelő kapcsolószekrényének módosítását tervezte meg és készítette elő, ugyanis a megváltozott jogszabályok miatt egy vészkapcsolót kellett beleépíteni. Ők készítették a kapcsolási rajzot, egyeztettek a kivitelező külső alvállalkozóval, kértek be árajánlatot, irányították-felügyelték a munkálatokat. Nagy örömükre péntek óta már a vészkapcsolóval ellátva működik az emelő a gyárban – tudtuk meg Árpádtól.
– Huszonegy naptári napunk volt az egészre, beleértve a hétvégéket és a március 15-ei hosszú hétvégét is, úgyhogy nagyon feszített tempóban dolgoztunk, mindennap beszéltünk, egyeztettünk, többször jártunk a gyár területén is – mondta el Árpád, aki szerint sikerük nagyban köszönhető remek mentoruknak is.

A győztes csapat 100 ezer, a második 50 ezer, a harmadik pedig 25 ezer forintos pénzdíjban részesült, emellett minden résztvevő kapott oklevelet és ajándékcsomagot a cégtől. A diákoknak gratulált Finta Zita, az egyetem kancellárja is. Mint mondta, az ipari fejlődés megköveteli az oktatástól, hogy ne csak kövessék a műszaki fejlesztéseket, hanem elébük is menjenek, felkészülten várják őket. Hangsúlyozta: a verseny nemcsak azért volt hasznos, hogy a hallgatók megmutathatták elméleti tudásukat, hanem emellett gyakorolhatták a csapatmunkát és a prezentálást is, ezek a tapasztalatok pedig szintén nem elhanyagolhatóak manapság a munka világában.