Szükségmegoldás az Audi részéről, hogy elkészítette a világ első, elektronikus belső visszapillantó tükrét. A kamrás-kijelzős megoldás az Audi R8 e-tron sorozatgyártású változatán debütál, de megkérdőjelezhető a használati értéke.

A legnagyobb bajt azt jelenti, hogy az eleve kis méretű – lapos és széles – szélvédő nyújtotta látómező jelentős részét elfoglalja a szuper szélesvásznú, 7,7 col képátlójú kijelző. A hátrafelé-tájékozódást tehát segíti a rendszer, az előrenézést viszont akadályozza. A külső tükrök továbbra is „tükröződő felületet” használnak, az európai jogszabályok ugyanis ilyet követelnek meg.

Minderre azért volt szükség, mert az ülések mögött elhelyezett hajtómotor és akkumulátorok miatt nincs hátsó szélvédő, ezért tükörrel nem lehetett megoldani a hátranézést. A Samsung egyébként AMOLED kijelzőt készített e célra, ez vékonyabb, kisebb energiafogyasztású és könnyebb, mint az LCD kijelzők. Természetesen automatikusan alkalmazkodik a környezeti fényhez a kamera, így alagutakban is láthatja a mögöttes forgalmat az Audi R8 e-tron vezetője, éjjel pedig nem csak árnyalni tudja a képet, de akár ki is tudja kapcsolni a monitort. Az alig pár milliméter átmérőjű optika egyébként az utastéren belül elhelyezett tükörnél sokkal tágabb képet mutat.

Az Autó-Motor ott van a Facebookon is! Klikkelj ide, és lájkolj minket a legérdekesebb hírekért és a lappal kapcsolatos friss infókért!