2005. január elsejével lett kötelező az új járművek számára az Euro 4-es károsanyag-kibocsájtási norma az Unióban, de voltak olyan járművek, amelyek idő előtt már tudták ezt a szintet. London önkormányzatának szándéka az, hogy csak ilyen, azaz Euro 4-es szintet teljesítő autók hajtsanak a belső övezetbe, de mégse itt húzták meg a határt, hanem a 2006. januárja előtt gyártott autók használóinak kell majd 2017. október 23. után a 11,50 fontos (4146 Ft) dugódíjon felül 10 font (3605 Ft) szennyeződíjat fizetniük, azaz egy napi behajtásért 7751 Ft-ot kell befizetni a Transport for London szervezetnek.

2011-ben a Tony Blair vezette kormányzat úgy alakította át a gépjárműadó-rendszerét, hogy abban a dízelautókat részesítették előnyben a CO2-kibocsájtás csökkentése miatt, de ez vezetett oda, hogy több brit nagyvárosban is túlságosan magas a dízelek által jelentős mértékben kipufogott nitrogén-oxid gázok aránya. London városa egyébként azt tervezi, saját zsebből – többek között az új szennyeződíjból származó bevételekből pénzügyi támogatást nyújt majd azon lakosainak, akik öreg autójukat környezetbarát új – szigorúan nem dízel – járműre cserélik.

Az Autó-Motor ott van a Facebookon is! Klikkelj ide, és lájkolj minket a legérdekesebb hírekért és a lappal kapcsolatos friss infókért!