Vásárolj biztonságos helyről használt motort!
A motorozás csodálatos szenvedély, és bár a legtöbben arról álmodnak, hogy megszerzik kedvenc márkájuk legújabb modelljét, az anyagiak ezt gyakran nem engedik meg. Ezért érdemes körülnézni a használt motorok illetve motoros ruházat és védőfelszerelés között. Viszont mindenképpen a megbízható oldalakon érdemes válogatni, mint amilyen például a Vatera, ahol biztonságos vásárlás program gondoskodik arról, hogy a folyamat zökkenőmentes legyen. Az online piactéren pénzvisszatérítési garancia is van az ott megvett árukra, és döntés előtt ellenőrizhető az eladó profilja, hogy meggyőződhess a megbízhatóságáról.

Hogyan válaszd ki a számodra megfelelő motort?
Ez részben attól függ, mire van szükséged, melyek az igényeid, mire használnád a járművet, mennyire vagy tapasztalt motoros, és mekkora összeget szánhatsz vásárlásra.
Túramotort szeretnél a kirándulásokhoz? Kezdő vagy, és egyelőre kisebb modellben vagy használt motorban vagy robogóban gondolkodsz? Csak a kedvenc márkád jöhet szóba?
Első alkalommal nézd meg a motorról készült fotókat, és ha nem elég a döntéshez, kérj még néhányat az eladótól. Ellenőrizd, hogy megtörik-e a napfény bárhol az idomokon, első pillantásra rendben lévőnek tűnik-e a festése, és hogy ránézésre milyen az állapota. Ha nem áll rendelkezésre elég információ, azt is kérj az eladótól, kérdezz rá minden részletre.
Nem árt személyesebb kérdéseket is feltenni, amelyekből kiderül, hogy miként bánt a járművel a tulajdonosa: hol tartotta, milyen kenőanyagot használ, szokta-e melegíteni vagy rögtön elindul vele stb.
Azt is csekkold, milyen értékeléseket kapott az eladó, milyen visszajelzések születtek róla.

Személyes találkozás nélkül nem úszhatod meg a használt motor vásárlást
A különböző műszaki paramétereket és a jármű állapotát a saját szemeddel, személyesen is ellenőrizd.
Vigyél magaddal szakembert, hozzáértő motorost, vagy kérd az eladót, hogy a motorral menjetek szervizbe, a vizsgálatról kérd el a munkalapot. Kérd el a jármű szervizkönyvét is. Ha ezek elől elzárkózik a motor eladója, az árulkodó jel, ne folytasd tovább vele a vásárlási folyamatot.

Mire kell figyelni motor esetében?
Nézd meg, milyen állapotban vannak a pedálok, markolatok, mennyire kopottak. Figyeld meg, fénytörés látható-e az idomokon, mivel az arra utalhat, hogy korábban deformálódott, csak átfestették.
Ellenőrizd a vázszámot, a motorszámot, az azonosítók olvashatóságát, a kilométerórát (bár ez utóbbiból messzemenő következtetéseket nem lehet levonni). Ezen kívül a váz állapotát – például, hogy bárhol látható-e rajta erős rozsdásodás vagy javítás nyoma, esetleg hajszálrepedés -, egyenességét, azt, hogy egy nyomon fut-e a kétkerék, a fejcső csatlakozási pontját, az blokk rögzítési pontját. A váznál a korábbi javítás azért jelent kockázatot, mert nem tudhatod, milyen minőségben végezték el.
Átvizsgálandók a kerekek és a gumik, a kormányvégek, a kuplung és fékkar vége, a lábtartók alja, az utaslábtartó, a kipufogó és a tengelyvég.
A féktárcsán lényeges, hogy mély barázdák ne legyenek benne. A fékbetétet is ellenőrizd (megfelelő-e a vastagságuk), valamint a fékfolyadékot – utóbbinak tisztának kell lennie, nem lehet sötét, zavaros. Nézd meg a kormánycsapágyat és a lánckitet.
Használt motornál (is) fontos még a futómű jó rugózása, a hátsó rugóstagok ellenőrzése, és az is, hogy a villaszáron vagy a szimmering körül megjelenik-e olaj.
Árulkodó lehet a motorolaj színe, és hogy olajlámpa alapjáraton világít-e.
Ha hidegen indítod be, akkor a motor nem füstölhet, ha melegen, akkor nem kopoghat. Az is lényeges információ, hogy beindításkor milyen zajok hallatszanak ki a motorból.

Mindenképpen vidd el próbakörre a motort!
Próbakör nélkül soha ne vegyél használt motort, a próbakörrel viszont te magad se élj vissza. Ma már alapvetőnek számít, hogy ha a vevő próbakört akar, akkor leteszi előtte a vételárat az eladónak. Először is vigyél magaddal valakit tanúnak, azután a készpénzben átadott vételárról írjatok átvételi elismervényt, amit az eladó és a tanú is írjon alá.
A próbakörön kérd, hogy elsőként a tulaj/eladó menjen egy kört a mocival, hogy lásd, hogyan fut stb., utána ülj rá te is a motorra. Próbáld az egyes sebességfokozatokat, az egyenes futást, a gyorsítást. Próbáld ki, hogy intenzívebb fékezéskor remeg-e a motor, vagy észlelhető-e bármilyen gyanús jel. A próbakör után pedig azt ellenőrizd, hogy tapasztalható-e olajfolyás.
Ha mindent rendben találtál, és az árról is megegyeztetek, jöhet a vásárlás!

Nyitókép: pixabay.com