Hirdetés – A 2008-as gazdasági világválság által okozott hiteliszonynak nyoma sincs a közgondolkodásban. Folyamatosan növekszik a lakossági hitelállomány, a legtöbb hiteltípus egyre népszerűbb, a személyi kölcsönök piaca pedig minden korábbi rekordot megdöntött, elsősorban a tavalyi 50 százalék körüli növekedésnek köszönhetően.

A személyi kölcsönök sikeressége három tényezőnek tudható be. Alighanem a legfontosabb mozgatórugó a fedezetnélküliség, vagyis az adósnak nem kell attól tartania, hogy elveszíti az otthonát. A másik elhanyagolhatatlan jellemzője a személyi kölcsönöknek a szabad felhasználás; az így igényelt pénzeszközöket arra fordíthatjuk, amire csak szeretnénk, nem tartozunk elszámolással a pénzintézet fel. Harmadsorban pedig meg kell említeni a kifejezetten kedvelő gazdasági és pénzpiaci környezetet; az alacsony kamatkörnyezet, az erős gazdasági növekedés, a munkanélküliség csökkenése mind hozzájárul ahhoz, hogy bátrabban nyúljunk a pénzszerzésnek ehhez a formájához.

Nem szabad megfeledkezni azonban arról, hogy ingatlanfedezet hiányában is felelősséggel tartozunk a folyósított kölcsön visszafizetéséért… A hitelfelvételi tudatosságot és körültekintést igényel még abban az esetben is, ha nem fenyeget a saját otthon vagy más fedezet elvesztése. Annál is inkább körültekintőnek lenni, mivel a könnyű pénzszerzés lehetősége meggondolatlan lépésekre csábíthat bennünket.

Mindenekelőtt alaposan meg kell fontolni, mekkora pénzeszközre van szükségünk valójában, illetve mekkora az a törlesztőrészlet, amit az életminőségünk romlása nélkül törleszteni tudunk. Az igényelt összeg nagyságát természetesen a hitelcél határozza meg; ezt mérjük fel jól, így elkerülhetjük, hogy a szükségesnél nagyobb összegre vonatkozó kamatokért fizetünk. Nagyon fontos, hogy a jövedelmünkkel, illetve a rendszeres kiadásainkkal egyensúlyba hozzuk a törlesztőrészleteink nagyságát. Ehhez természetesen fel kell mérnünk, mekkora összeget fordíthatunk havi törlesztésre.

Számítanunk kell nem várt kiadásokra is, amelyek esetlegesen megnehezíthetik vagy akár ellehetetleníthetik a törlesztést. Emiatt racionális döntés lehet kisebb tartalékot felhalmozni még abban az esetben is, ha személyi kölcsönt szeretnénk igényelni.

Ha mégis fizetésképtelenné válunk, fontos, hogy hideg fejjel döntsünk, illetve tájékozódjunk a lehetőségeinkről. A hitelintézetek gyakran más és más megoldást biztosítanak a fizetésképtelenné vált adósok számára. A Minikölcsön esetében lehetőségünk van a kölcsönöd futamidejének meghosszabbítására tetszőleges alkalommal, annak lejárta előtt, de mindig csak 30 nappal. Ennek alapfeltétele, hogy legkésőbb a futamidő lejártának napjáig el kell utalni a prolongációs díjat és az aktuális kamatot.

Akármelyik hitelintézet személyi kölcsön konstrukciója mellett döntünk, a feltételeket tökéletesen ismernünk kell! A szolgáltatók konstrukciói tartalmazhatnak olyan tételeket, amelyek nem tartoznak a teljes hitelmutató körébe; a késedelmi kamat vagy a közjegyzői díj nagysága alapjaiban határozhatja meg, egy hitelajánlat megfelelő választás-e számunkra.