A németországi műszaki vizsgákon megjelent járművek hibáit összesíti évről évre a német Dekra szervezet, a tavalyi 15 millió műszaki vizsga (HU) adatainak összesítése alapján idén is a Mercedes E-osztállyal volt a legkevesebb probléma. Három futásteljesítmény-kategória (0-50 ezer, 50-100 ezer, 100-150 ezer km) alapján nézik a hibák számát, és a karbantartás hiányára visszavezethető problémákat, például rosszul törlő ablaktörlő-lapát vagy kopott abroncs, illetve nem a jogszabályoknak megfelelő átalakítást (értsd tuning) nem veszik figyelembe.

A személyautók és könnyű teherautók közül összesen 456 típus szerepel a teljes listán, amelyekből legalább 1000 darabot vizsgáltak, az egyes kategóriák legjobb három típusát adták közre. Az összesített győztes, azaz a legkevesebb hibát produkáló autó a Mercedes E-osztály lett, második az Audi Q5-ös, harmadik a Mercedes GLK lett. Érdemes megjegyezni, hogy már 1 éves autók is szerepelnek az adatbázisban, hiszen a személyautóknak Németországban csak 3 év után kell műszaki vizsgára mennie, de például a taxiknak évente meg kell jelenniük a Hauptuntersuchungon. A kiértékelés során az önmagában bukást okozó hibákat nagyobb súlyozással vették figyelembe, mint azokat, amelytől még megkapja az autó a műszaki vizsgát.

Az Autó-Motor ott van a Facebookon is! Klikkelj ide, és lájkolj minket a legérdekesebb hírekért és a lappal kapcsolatos friss infókért!