A Volvo Trucks mintegy 2 milliárd eurós befektetéssel újította meg a Renault Trucks kínálatát/gyárait abból az alkalomból, hogy bemutatta az Euro 6-os előírásoknak megfelelő járműveit. Érdekes magyar vonatkozás, hogy több sajtófotónál is budapesti háttérbe retusálták az új teherautókat, ezen a módon a Szabadság híd és a Széchenyi fürdő is szerepet kapott. Jó lenne tudni, mit keres a francia rendszámú kukásautó munkásokkal a fedélzetén a Városligetben…

Az új kínálatban átalakultak a nevek is, az áruterítésre szánt járművek D betűt kapnak, az építkezési szánt modelleknél C jelöli a könnyű, K a nehéz feladatokra szánt gépeket, a hosszú távú szállításban szolgáló típusoknál T van a névben.

Utóbbi egyben azt is jelenti, hogy búcsúzunk a Magnumtól, amely több mint negyed évszázadon át volt meghatározó terméke a márkának. Az új T sorozatnál az elődhöz képest 5 százalékkal csökkentették a szabványos fogyasztást, tágasabb lett a kabin, a motor feletti púp csak 20 centire emelkedik ki a padlóból. Akár 1475 literes gázolaj-tartállyal is elérhető ez a jármű.

A C és K modelleknél javítottak a terepjáró-képességeken, és a legnagyobb K sorozatú jármű 120 tonnás össztömeggel is elérhető. A C modelleknél hidraulikus hajtású első tengelyt lehet kérni, a K-nál hagyományos összkerékhajtást használnak. Módosították a felépítményt az alvázhoz rögzítő pontokat is, amelyek segítségével a korábbinál 20 százalékkal gyorsabban lehet cserélni a felépítményt.

A D sorozatú teherautók egyelőre a 10-26 tonna közötti sávot fedik le, hamarosan bemutatkozik a 3,5-7,5 tonna össztömegű teherautó is. Ezeknél a jellemzően városi-elővárosi forgalomban használt járműveknél úgy készítették el az Euro 6-os motorokat, hogy azok már 900-as percenkénti fordulaton leadják maximális nyomatékukat, így alacsony fordulaton lehet használni. Már induláskor 100-féle kombinációban léteznek a D sorozat járművei, a karosszériaépítő vállalkozások interneten megkapják az ügyfél autójának pontos tervrajzait, így már az előtt elkezdődhet az egyedi felépítmény gyártása, hogy a jármű megérkezne.

Az Autó-Motor ott van a Facebookon is! Klikkelj ide, és lájkolj minket a legérdekesebb hírekért és a lappal kapcsolatos friss infókért!