Szó szerint ezzel a kívánsággal fordult a kedves Vevő a Mobil mintabolt kiszolgálósegédjéhez. Amikor pedig valamiféle különös mosoly volt a válasz, sietve hozzátette:
– Pedig kettőt is láttam, négyhengeresek voltak, és magyar volt a rendszámuk. Meg láttam még Suzukit is, egy ezüstszínű Katanát. Gondoltam, már nálunk is lehet vásárolni japán motorokat. Vagy nem?
– Szerencsére ritkán vetődnek be ilyen igényű, és közgazdaságilag ugyancsak tájékozatlan vevők
– mondja Kovács Tamás, a mintabolt vezetője. Aztán, felsőbb engedelemmel beállok a pult mögé, hogy magam is vegyek egy kis próbát a hazai motorkerékpár- és felszerelésicikk-kereskedelemből.
Az első, amit megtanultam ez a két szó volt: …sajnos nincs. Ezt viszont nagyon bocsánatkérő hangsúllyal és együttérző ábrázattal mondtam. Hogy mi nincs? Hát Simson és MZ. Se régi, se új típus. Pedig sokan keresték. Ámde előjegyzés van, a Simson KR-re 2800 forint az előleg, a várakozási idő egy-két hónap, az újabb modellre, az NH-ra csak 2700  beugró, de a szállításra az év végéig várni kell.
– Adnék öt kilót – suttogja fülembe a szemlátomást vidéki vevőjelölt -, ha a sor elejére írná a nevemet. (A fene se akar becsületbíró lenni, mérgelődés helyett tréfára fogom az ajánlatot.)
– Az kevés – sziszegem félrehúzott szájjal. Apró szemét kerekre nyitja, nyilván becstelennek, vagy talán élhetetlennek tart. Sértődötten elmegy, én meg utána.
– Vegyen egy Komárt, azt máris elviheti, és még olcsóbb is – próbálom jó útra terelni. (Ebbeli igyekezetem megrekedt a háztájiban ügyesen mozgó vevőjelölt csökönyösségén.) Kovács vezető kartárs, látva igyekezetem, mert azért szemmel tartotta – alkalmi – segédjét, lebeszélt erről az úgymond erőszakos módszerről, és arra is kioktatott, hogy ez a Mobil üzlet csakis Pest, Nógrád és Komárom megye lakóitól vehet fel előjegyzést.

Hamarosan rájöttem, hogy a vevők legtöbbje nagyon kedves, amikor nincs az, amit keres. Például olcsó motoroskesztyűt, mert ami itt kapható, az szín bőr, bélelt, finom és szép, de 888 forint az ára. Vagy tömlőt és köpenyt, ami ha van, akkor sem hibátlan minőségű. Bizony mondom, nincsen könnyű dolga a kereskedőnek. Nála csak a motorosnak rosszabb a helyzete.

A Nagykőrösi úti piacnál... A Nagykőrösi úti piacnál…

Fiatal párocska bukósisakot szeretne vásárolni. Na most fenékig élvezem a kereskedelmi dolgozók szakmai gyönyörűségét. Tehetem, mert nem kell „nincsent” mondanom, hiszen válogathat a kedves Vevő. Mutatom mind a háromfélét. A lányka (vagy talán asszonyka?) elhúzza azt a pici, piros száját, amikor mutatom a gyönyörű, kéken csillogó „űrhajós” fejvédőt 1300-ért.
– A Jocóé sokkal frankóbb – fordul fiújához (férjéhez?) – Igaz, többe is került, de azon olyan akármik is vannak.
– Hol vette a Jocó? – tudakolom udvariasan.
– Hát a tangón, a maszektól.
Próbálom magyarázni, hogy miféle életveszélyt jelent az ilyen frankóbb, de törékeny holmi, rajta az akármikkel. Látni való, hogy unja a „vakert”, és nagyon rossz véleménye van az ilyen „okos” hapsikról. Nem is veszik meg a valóban életmentő fejfedőket. De azért mégsem mennek el üres kézzel, mert amikor Champion gyújtógyertyát ajánlok, abból kettőt is kérnek. (Pedig az MZ-jükben csak egy gyertyanyílás van.)

Nagy a választék az üzletekben: 615 forinttól 1060 forintig Nagy a választék az üzletekben: 615 forinttól 1060 forintig

Amikor lecsendesedik az üzlet forgalma, behúzódunk az elkerített irodafélébe, és arra a kérdésre, hogy elégedett-e az üzleti forgalommal, így válaszol a bolt vezetője.
– Nem. Kevés a motorkerékpár, a Simson és az MZ kifejezetten hiánycikk.
– Van-e vásárlói reklamáció?
– Igen, de nem számottevő, és azt is „lerendezzük”.
– Hány motorkerékpárt adnak el évente?
– Úgy ezer darabot.
– És milyen az érdeklődés a mopedek iránt?
– Gyenge –
hangzik a finom fogalmazás.
– Keresnek-e olyat, ami nincsen?
– Igen… Például veseszorító övet.
– Van-e hálapénz?
– …háát, akad.
– Mit vásárolna ebben a boltban, ha vevő lenne?
– Csakis Simsont.

-ergyé-
Bojár Sándor felvételei

Az Autó-Motor ott van a Facebookon is! Klikkelj ide, és lájkolj minket a legérdekesebb hírekért és a lappal kapcsolatos friss infókért!