Biztonságos vezetéssel nem csak a balesetek előzhetők meg, de csökkenthetők a gépjárművek fenntartási költségei is.

A biztonságos vezetés, a környezettudatos vezetés és a gépjárművek gazdaságos fenntartása egymástól nem különválaszthatók. A felelős vezetési kultúra és közlekedési szokások ugyanis nemcsak biztonságosabbá teszik a gépjárművek vezetését, de hozzájárulnak az alacsonyabb fogyasztáshoz, a kopóalkatrészek lassabb amortizációjához, és így összességében az autók gazdaságosabb fenntartásához. Az Arval többek között erre hívja fel a figyelmet az Arval Driving Academy tréningjével, amely gyakorlati tudást ad a veszélyes közlekedési helyzetek rutinos kezeléséhez, és amellyel segít megérteni az autó működését, valamint a mozgó járműre ható erőket. A programmal a vállalat célja, hogy egyszerre tegye biztonságosabbá és környezettudatosabbá a közlekedést.

Az Arval Driving Academy tréning helyszíne

Az Arval több évtizedes tapasztalatai alapján dolgozta ki vezetéstechnikai tréningprogramját. A kizárólag az Arval ügyfelei számára elérhető Arval Driving Academy elméleti és gyakorlati képzést nyújt 3 egymásra épülő modul formájában, amelyek a jármű működésének és a legfontosabb fizikai erőhatások megismertetésével, valamint a járművezetői készségek fejlesztésével segíti a biztonságosabb és egyúttal takarékosabb autós közlekedést.

A tréningen szerzett ismeretek és tapasztalatok fontos előnyt jelentenek a mindennapokban – különösen azok számára, akik munkakörükből adódóan a szokásostól jelentősen hosszabb ideig és nagyobb távolságokon vezetnek. A tréningen való részvétel nagy mértékben hozzájárul a felelős, tudatos autóvezetői magatartás formálásához, amely elengedhetetlen a közúti balesetek és a helytelen parkolási rutin miatti károk megelőzéséhez. Ráadásul így nem csak a gépjárművezetők és utasaik biztonsága növekszik, de egyúttal csökkenthető a javítások miatti időkiesés költsége, optimalizálható az üzemanyagfogyasztás, illetve növelhető a kopó alkatrészek élettartama.

Tekse Kálmán, az Arval ügyvezető igazgatója szerint a tréning legfontosabb hozadéka mégis a járművezetők biztonságosabb közlekedésének támogatása:

„A tréninget elvégzők vezetési készségei javulnak, hiszen a modulok segítenek megérteni a gépjárművekre ható erőket, amelyek befolyásolják a jármű mozgását. A gyakorlati modul révén rutinosabbá válhatnak a veszélyes helyzetek kezelésében, és fontos, hogy megismerhetik az autók biztonsági felszereléseit, illetve azok működését. Úgy gondolom, mindezek nagy mértékben segíthetik a hazai közlekedési kultúra fejlődését.”

A három egymásra épülő modul mindössze alkalmanként 4 órát vesz igénybe, így sűrű időbeosztás mellett is könnyen vállalhatók. Az alap képzésen a járművezető megismeri saját és gépjárműve határait, fejlesztheti vezetési készségét, megtanulja, hogyan kerülheti el a leggyakoribb baleseteket, és azt is, hogy vészhelyzetekben miként irányíthatja tudatosabban az autóját. A gyakorlatok vegyes körülményeket szimulálnak, így optimális tapadású és csúszós felületen egyaránt történnek.

A haladó modulban már vészfékezési és célfékezési gyakorlatokkal, hegyvidéki vezetéssel extrém körülmények között és olyan helyzetekkel ismerkedhetnek meg, amelyek a sodródó jármű feletti uralom visszaszerzését célozzák. A tréningsorozat a mester modullal zárul, amely a járművezetőt segít megszabadulni rossz autóvezetői szokásaitól, illetve még több baleseti szituációban – kikerülési manőverek, illetve hirtelen megcsúszó, kifaroló jármű feletti uralom visszaszerzése – való gyakorlást tesz lehetővé.

Az Arval Driving Academy helyszínét Európa egyik legfejlettebb és legmodernebb vezetéstechnikai központja, a Drivingcamp Hungary biztosítja felkészült szakemberekkel, több mint 220.000 m2-es területen.